Целите са предприятия за производство на химически оръжия

Съединените щати, Франция и Великобритания нанесоха ракетен удар над Сирия. В ранните часове на нощта са били обстреляни райони около столицата Дамаск, в които има предприятия за производство на химически оръжия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Атаката е в отговор на предполагаемата химическа атаката от страна на режима на президента Асад срещу цивилни в град Дума миналата седмица.

Тръмп одобри нанасянето на военни удари срещу Сирия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е дал нареждане за атаки по специфични цели в Сирия срещу режима на Башал Асад, заедно със съюзниците Великобритания и Франция. Според Тръмп целта е да се попречи на режима в Сирия да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

С какво бяха ударени целите в Сирия?

Тръмп каза, че САЩ са готови за продължителна мисия в Сирия. Час по-късно обаче американският министър по отбраната ген. Джеймс Матис го опроверга, като каза, че това е една единствена атака, която продължила около 1 час.

Началото на въздушните удари в Сирия във видео

Атаката беше обявена първо от Доналд Тръмп.

„В момента се провежда съвместна операция с въоръжените сили на Франция и Великобритания”, заяви Доналд Тръмп.

Началото на войната президентът Тръмп обяви в обръщение към нацията.

„Ние сме подготвени да даваме този отговор, докато режимът на президента Асад спре да използва забранени химически вещества”, заяви Тръмп.

Как се стигна до ударите в Сирия?

Засега са били ударени три цели в Сирия, обявиха от Пентагона - край Дамаск и град Хомс. А министърът на отбраната на Съединените щати заяви, че няма жертви при операцията.

„В момента това е еднократен изстрел, който вярвам, че ще изпрати много силно послание”, заяви ген. Джеймс Матис.

Захарова: Сирия беше ударена в момент, когато имаше шанс за мирно бъдеще

Ударите са били срещу цели, свързани с химичкото оръжие на режима.

„Целта на нашите действия тази нощ е да установим дълготрайна спирачка срещу производството, разпространението и употребата на химическо оръжие. Установяването на такава спирачка е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати”, заяви Тръмп.

Той коментира и президента на Сирия Башар Асад.

„Това не са действия на човек, това да престъпления на чудовище”, заяви още Тръмп.

Сирия отрича да е извършила атака с химическо оръжие срещу цивилното население на град Дума. Но режимът в Дамаск вече предупреди, че извършването на въздушни удари е риск към разпалване на война.

Макрон: Не можем да толерираме да се банализира използването на химически оръжия

По информацията от ген. Джеймс Матис към Сирия този път са изстреляни 2 пъти повече ракети отколкото към предишната атака, която беше точно преди 1 година.

Още няма точна информация колко ракети са били прихванати.

Първи руски коментари за американската операция в Сирия

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че още от днес Франция, Великобритания и САЩ започват активна кампания в Съвета за сигурност на ООН за намиране на мирен и дипломатически изход от кризата.

Сирия: Няма жертви от ракетните удари

 „Наредих на въоръжените сили на Франция да се включат в операцията на международната коалиция със САЩ и Великобритания в Сирия. Тя е насочена срещу химическия арсенал на сирийския режим. Нашият отговор на атаката в Дума е ограничаване на сирийския режим да произвежда и използва химическо оръжие”, заяви Макрон.  

Тереза Мей заяви, че целта на атаката е била да се попречи режимът на Сирия да използва химическо оръжие.

Дамаск - на протест срещу ракетните удари (ВИДЕО)

"Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света", заяви Тереза Мей.

Руското посолство в Съединените щати излезе с позиция по американските удари в Сирия на страницата си във Facebook.

„Най-големите ни опасения се сбъднаха. Предупрежденията ни не бяха чути", заяви посланик Анатолий Антонов. И добавя: „Изпълнява се предварително подготвен сценарий. За пореден път сме заплашвани. Предупредихме, че подобни действия няма да останат без последствия. Цялата отговорност е на Вашингтон, Лондон и Париж. Да се обижда руският президент е неприемливо и недопустимо”, пише още в позицията на руското посолство във Вашингтон.

И още: „Съединените щати - притежателите на най-големия арсенал от химически оръжия, нямат моралното право да обвиняват други страни", се казва в изявлението на руския посланик.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.