Преди почти 1 година САЩ изстреляха 59 ракети по страната след химическа атака

Почти преди година САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук” по Сирия в отговор на химическа атака, при която загинаха 100 души. Но според анализатори тези удари не са постигнали почти нищо, за да спрат президента Баша Асад.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

А заради нови подозрения за използване на химическо оръжие в град Дума, през последните дни светът се мобилизира. Започнаха  спешни инфарктни заседания на Съвета за сигурност на ООН.

„Не са намерени и тела на загинали. Не е имало отровени хора в болниците”, заяви Василий Небензя, представител на Русия в ООН.

С какво бяха ударени целите в Сирия?

„Мисля, че Русия е много добра в играенето на игри. И го видяхме, когато се задейства съвместния механизъм за разследване и те го харесваха до момента, в който той не откри вината на Асад. След това те вече не го искаха”, заяви Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН.

Въпреки прегръдката между руския и американския посланик в ООН, двете страни наложиха вето на паралелни версии на резолюция за случилото се в град Дума. В средата на седмицата, президентът Тръмп написа в Туитър:

„Приготви се Русия, защото ракетите идват, приятни и умни. Не трябва да сте партньори с животно, убиващо с газ, който убива своя народ и се забавлява”, написа Тръмп.

ВОЙНАТА В СИРИЯ: САЩ, Великобритания и Франция удариха около Дамаск (ОБЗОР)

А ден по-късно:

„Никога не съм казвал кога ще бъде атаката срещу Сирия. Може да бъде много скоро или въобще да няма!”.

Президентът не е определил времева рамка и все още има няколко други възможности. Окончателно решение не е взето.

Последва реакцията на Москва:

„Ние сме много обезпокоени от ситуацията, от тази опасна ескалация. Надяваме се, че няма да се стигне до точката, от която няма връщане. Надяваме се, че Съединените щати и съюзниците им ще се въздържат от военни действия срещу суверенна държава”, заяви Василий Небензя.

Но до точката се стигна в петък срещу събота през нощта. А експерти се усъмниха какъв ще бъде ефектът на ударите върху хода на гражданската война, отнела живота на стотици хиляди до този момент.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.