Военният министър каза, че не знае дали президентът е бил осведомен

България е била уведомена за ударите дни преди американските ракети да ударят Сирия. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Информацията дошла по линия на НАТО и на служба Военна информация.

Вчера президентът Румен Радев обясни, че България не е била информирана официално за готвени удари от страна на САЩ, Великобритания и Франция.

"Съюзниците ни са ни информирали за един по-дълъг период, в рамките на 72 часа, но конкретната информация за ударите в Сирия лично аз и премиерът получихме от служба „Военна информация“. Това каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Не виждам основание за критики в това отношение. В края на краищата, нито са ни канили да участваме в подобни удари, нито ние сме участвали, нито са искали някаква подкрепа. Така че не виждам защо трябва по тази тема отново да търсим линии за разделение“, допълни Каракачанов.

СЛЕД УДАРИТЕ В СИРИЯ: САЩ готвят нови санкции срещу Русия, ЕС се въздържа

Информацията, която сме получили от съюзниците ни, била, че „в следващите 72 часа трябва да сме предпазливи, внимателни и, ако има хора, разположени в дадени региони, бяха упоменати някои такива да не бъдат там“.

Но конкретната информация, че въпросната нощ ще се случи нещо, получихме от “Военна информация“, обясни министърът.

Той не даде отговор на въпроса дали президентът е бил информиран като върховен главнокомандващ.

Президентът призова: По-малко оръжие и повече диалог

"Нали се сещате, че ние получаваме информация и по-точно информацията пристигна в МО по линия на нашите партньори. Няма да споменавам по линия на коя от партньорските служби пристигна, но тя беше от общ характер, че в следващите 72 часа са възможни подобни действия. А дали те са информирали други министерства... Най-вероятно са. Дали са информирали президентската институция не мога да кажа, защото не ги контролираме тези партньорски служби”, обясни Каракачанов.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.