Скандал около Сирия се разрази в Европарламента

ЕК препоръча  Албания и Македония да получат покана за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

Комисията даде и препоръки на двете страни за административни и съдебни реформи и борба с корупцията. Очаква се двете страни от Западните Балкани да получат официално поканата в края на българското председателство. 

„Усилията на всички институции, българското председателство и разбира се, на държавите от Балканите, дадоха резултат. Това е важна стъпка в усилията, в тази подкрепа, която е много важно да отдадем за Западните Балкани”, заяви Лиляна Павлова.

Същевременно в Страсбург се разрази разгорещен скандал около ударите в Сирия.

А главен герой в него беше френският президент Еманюел Макрон. 

Година след като беше избран за президент, Еманюел Макрон затвърди амбициите си да бъде двигател за реформирането на ЕС и освежаване на проевропейските политики. Макрон видя във възхода на популистите нещо като гражданска война между отделни форми на демокрацията.

Макрон: Не е дошло времето за страните от Западните Балкани да влязат в ЕС

Някои депутати го посрещнаха с плакати "Долу ръцете от Сирия" и "Спрете войната в Сирия". Така той бе принуден да защити военната операция в арабската държава. 

“Ние воюваме срещу терористи. Башар ал-Асад води война срещу своя народ. Три страни са се намесили и го казвам с голяма искреност - за честта на международната общност. Целенасочено, без никаква човешка жертва, бяха унищожени три производствени съоръжения на химическото оръжие", заяви Макрон. И припомни, че с “червената линия за химически оръжия” се съгласил и президентът Путин, когато го посетил в Париж.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.