Много евродепутати призоваха за повече ЕС и общоевропейска армия

 Президентът на Френската република Еманюел Макрон обсъди във вторник бъдещето на Европа с членовете на Европейския парламент (ЕП) и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщава "Фокус". Това съобщиха от пресцентъра на ЕП. Президентът Еманюел Макрон сподели: „В моите очи Европейският парламент е седалището на европейския суверенитет, отговорност и жизненост. Точно тук се разиграва една част от бъдещето на Европа... от тук трябва да започне възраждането на една Европа, понесена от самия дух на своите народи.

Макрон: Не е дошло времето за страните от Западните Балкани да влязат в ЕС

Иска ми се да продължим отвъд разделенията между Севера и Юга, Изтока и Запада, малки и големи и национални разочарования“. Той заяви пред евродепутатите, че една година преди европейските избори е „...наша отговорност през идните месеци да проведем истински европейски дебат, да имаме истински европейски заглавия, които да позволят на нашите народи да направят своя избор“.

ЕК препоръчва: Старт на преговорите за членство на Македония в ЕС

Според него, за да се справим с глобалните брожения, имаме нужда от суверенитет, който да бъде по-голям от нашия собствен и да го допълва, европейски суверенитет. В приветствието си към Макрон председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: „Благодаря Ви за участието Ви в един истински дебат с евродепутатите. Бъдещето на Европа е сега и започва от тук, в сърцето на европейската демокрация. Време е заедно да превърнем визиите в реалност: контролирана миграция, силна отбранителна и външна политика за сигурна Европа“.

Една година до Brexit: Докъде са стигнали дискусиите между Лондон и ЕС?

Повечето лидери на политически групи в Парламента приветстваха проевропейския устрем на президента Макрон и ролята на Франция в съвместната военна интервенция в Сирия, като призоваха за повече Европейски съюз и формирането на европейска армия. Други евродепутати подчертаха предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз днес: борбата с тероризма, миграционната криза, цифровите технологии и завършването на банковия и паричния съюз на ЕС.

ЕС може да наложи нови санкции на Сирия

Президентът на Френската република стана четвъртият държавен или правителствен ръководител на страна от ЕС, който разговаря с евродепутатите относно бъдещето на Европейския съюз след ирландския министър-председател Лео Варадкар на 17 януари, хърватския министър-председател Андрей Пленкович на 6 февруари и португалския министър-председател Антонио Коща на 14 март. Следващите дебати ще бъдат с министър-председателя на Белгия Шарл Мишел и Люксембург Кзавие Бетел през май. Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел ще дебатира с евродепутатите през ноември. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.