Според високопоставени представители от Брюксел, "доказателствата сочат", че сирийският режим е отговорен за химическата атака

Европейският съюз разглежда налагането на нови санкции на Сирия, включително включването в черния списък на още хора за разработването и използването на химическо оръжие, става ясно от проект за изявление на външните министри на блока, съобщи в. „Джерусалем пост“, цитиран от БГНЕС.

ЗАРАДИ СИРИЯ: Няма искания за логичистична подкрепа към България

Министрите се срещат в понеделник, за да обсъдят Сирия на фона на перспективата за западни военни действия заради подозрение за химическа атака от страна на правителството на 7 април. Всеки удар рискува конфронтация с Русия, която допринесе за успехите на президента Башар Асад във войната. Високопоставени представители на ЕС в петък заявиха, че "доказателства ясно сочат за сирийския режим" при разследване на газова атака срещу град Дума, при която са били убити десетки хора.

Русия: Лондон е участвал в постановка на химическата атака в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп предупреди за военни удари в отговор и членът на ЕС Франция заяви, че има доказателство, че сирийското правителство е извършило атаката. Британският премиер Тереза Мей спечели подкрепа от министрите си, за да предприеме действия със Съединените щати и Франция, за да попречи на по-нататъшното използване на химическо оръжие от Сирия.

Гутериш: Напрежението в Сирия може да доведе до военна ескалация

Германия, Италия и Холандия заявяват, че няма да се присъединят към никакви военни действия. Останалата част от ЕС отказва да обсъди позицията си преди понеделнишките разговори на министрите. Дипломати и длъжностни лица в Брюксел подчертаха, че проектостановището на министрите, подготвено предварително и видяно от Ройтерс, може да се промени през уикенда в зависимост от развитието.Понастоящем то се позовава на съществуващите санкции на ЕС по отношение на Сирия, чийто черен списък включва 257 души за "жестоки репресии" на цивилни граждани, както и за извличане на ползи от или за подкрепа на режима.

Започва ли новата Световна война?

"ЕС ще продължи да обмисля по-нататъшни ограничителни мерки срещу Сирия, докато репресиите продължават", казват министрите в понеделник според проекта на текста.

"През юли 2017 г. и през март 2018 г. ЕС наложи допълнителни ограничителни мерки върху сирийските високопоставени служители и учени за ролята им в разработването и използването на химическо оръжие и е готов да обмисли налагането на допълнителни мерки в бъдеще".

НАТО: Използването на химическо оръжие е заплаха за международния мир

ЕС също така ще повтори, че няма да плаща за възстановяването на Сирия без политически диалог между Дамаск и опозицията, критикува Русия, Иран и Турция за военната им намеса в Сирия и призовава за отчетност за престъпления, извършени във войната, включително за използването на химическо оръжие. Засега в изявлението не се споменават никакви военни стъпки, както призова Фадел Абдул Гани, ръководител на Сирийската мрежа за човешки права.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес