Държавният глава на Русия започна официално четвъртия си мандат

В понеделник Владимир Путин започна официално четвъртия си президентски мандат, който спечели на изборите на 18 март.

Путин - мразен от Запада и обожаван от руснаците

ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ: Путин встъпи в длъжност като президент на Русия (ВИДЕО)

Той ще управлява 6 години, до 2024 г., но отсега анализаторите гадаят какво ще се случи след това. Дали той ще се оттегли от властта? Дали ще се опита да остане на власт?, пише Франс прес.

Западни медии: Путин предизвика страхопочитанието на руснаците

Путин предложи Медведев за премиер на Русия

Франс прес предлага няколко сценария за Путин след 6 години:

ОТТЕГЛЯНЕ

Ако не бъде направена конституционна реформа, Путин няма да може да е кандидат за президент отново през 2024 г. Руската конституция забранява кандидатиране за повече от два последователни мандата. През 2024 г. Путин навършва 72 години и след 24 години на власт може да реши да се оттегли. 

ОФИЦИАЛНО: Путин е събрал 76,69% на президентските избори (ВИДЕО)

В интервю за американската телевизия Ен Би Си Путин каза, че мисли за потенциален приемник още от 2000 г. Той обаче допълни, че в крайна сметка руският народ ще вземе решение по този въпрос.

ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ПУТИН: 1300 арестувани и сълзотворен газ (ВИДЕО+СНИМКИ)

За момента Путин не дава и най-малката индикация за човека, който той мисли, че може да стане негов приемник. През 2008 г. Путин, който беше изкарал два последователни президентски мандата и не можеше да се бори за трети, отстъпи мястото на Дмитрий Медведев, а той стана премиер. След това отново се върна в Кремъл през 2012 г., а Медведев е настоящ премиер на Русия, което обаче не го прави обезателно потенциален приемник на Путин.

Американски вестници: Следващият мандат на Путин може да е още по-опасен

Руският политически живот е белязан от борба между два съперничещи си клана - силовиките, произхождащи от армията и от службите за сигурност, и представителите на едно по-либерално движение, свързано с бизнес средите. Според независимия анализатор Николай Петров борбата вече е започнала и никой няма да чака пасивно, а всяка група ще се опита да прокара интересите си. Той допълва, че Путин няма да си тръгне, без да е определил своя приемник.

Арестуваха опозиционния лидер Алексей Навални

Навални: Не гласувах на днешните избори

ПОВТАРЯНЕ НА СЦЕНАРИЯ ОТ 2008 Г.

Ако иска да остане на власт, Путин може да повтори сценария от 2008 г., когато изпрати в президентството Медведев и му стана премиер за 4 години, запазвайки контрола върху ключови въпроси в страната, смята Франс прес. 

АНАЛИЗ: Западът сплоти руснаците с антируската кампания

Но той може да се откаже от този сценарий заради възрастта си. През 2030 г., когато би изтекъл евентуалният мандат на Медведев, той ще бъде на 78 години. Запитан от журналист във вечерта на победата си през март дали обмисля този сценарий, Путин отхвърли хипотезата с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не".

ДОЖИВОТНО ПРЕЗИДЕНТСТВО

Ползвайки се от голяма популярност, всеприсъстващ в руските медии, Путин изгради държавната власт като "вертикала на властта", тоест зависеща само от него. В интервюто за Ен Би Си той отрече, че иска да се вкопчи във властта и припомни, че никога не е променял конституцията и няма никакво намерение да го прави и днес.

Путин отива на изборите без ясен икономически план

Така той намекна, че не обмисля да е президент доживот по примера на китайския лидер Си Цзинпин, който чрез промяна в конституцията постигна отмяната на ограничението за броя на президентските мандати.

РУСИЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Какви са сценариите пред Кремъл?

Според анализатора Дмитрий Орешкин обаче Путин едва ли ще се откаже от властта след 6 години, дори и да му е писнало. "Той не може да си тръгне, защото не вярва, че някой ще може тогава да го защитава", смята анализаторът.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.