Той ще продължи кампанията за заглушаване на новите медии и ограничаване на други граждански свободи, смятат журналисти отвъд Океана

Обявено беше, че Владимир Путин е спечелил 76,7 процента от гласовете на президентските избори в Русия - повече от всеки друг в постсъветската епоха, но демонстрираната народна подкрепа, която режимът му си организира, е по-малко впечатляваща, отколкото изглежда, пише в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

АНАЛИЗ: Западът сплоти руснаците с антируската кампания

Изборната активност беше по-ниска от набелязаната от Кремъл, въпреки че властите я повишиха, включвайки в сметката крещящи измами с бюлетини, документирани във видеоклипове. Освен това младите хора не гласуваха.

Путин отива на изборите без ясен икономически план

По данни от екзитпол на подкрепяна от държавата агенция участието на гласоподаватели на възраст между 18 и 25 години е едва около 9 процента.
Путин базира кампанията си почти изцяло върху враждебността към Запада. Той се похвали с нови ядрени оръжия и направи анимирана демонстрация, в която те бяха насочени към Флорида.

Западни медии: Путин предизвика страхопочитанието на руснаците

След огласяването на изборните резултати вчера той рязко смени посоката, заявявайки, че не иска нова надпревара във въоръжаването и ще се фокусира върху повишаване на стандарта на живот в страната си. Истината е, че за руски управник, който е на власт по-дълго от всеки друг след Йосиф Сталин, ще е трудно да излезе от задънената улица, в която натика режима си както по отношения на вътрешната, така и на външната политика, подчертава вестникът.

РУСИЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Какви са сценариите пред Кремъл?

Кремъл отдаде огромната подкрепа за Владимир Путин на изборите на изненадващ фактор - Запада, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Председателката на руската ЦИК Елла Памфилова каза, че тази подкрепа се дължи на натиска, оказан върху Русия от западните лидери. По телевизията тя заяви, че руският народ винаги се е обединявал в критични моменти и благодари, без да ги назовава, на определени лидери на Западни държави, допринесли за сплотяването на сънародниците й. Изказването на Памфилова изглежда беше препратка към британските обвинения във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Путин - мразен от Запада и обожаван от руснаците

Говорителят на кампанията на Путин Андрей Кондрашов беше още по-директен. Той благодари на Великобритания, че е осигурила избирателна активност, на каквато не са се надявали. Пропагандната машина на Кремъл се зае енергично да разпространява същото послание - че резултатите от вота в неделя са порицание към Запада и знак, че Русия не може да бъде сплашвана и не бива да бъде заплашвана.

Бъдещият мандат на Путин - под знака на напрежение със Запада

Последователите и поддръжниците на Путин ликуваха от победата му, но тя остави у критиците му тревожното чувство, че лидерът ще използва мандата си, за да продължи кампанията за заглушаване на новите медии и ограничаване на други граждански свободи. "Ню Йорк таймс" цитира кмета на град Екатеринбург Евгений Ройзман (рядък случай на избран на такъв пост независим политик), който написа в Туитър: "Животът ще се влошава все повече и повече, а при всеки следващи избори активността ще е все по-голяма и по-голяма, рейтингът на Президента - все-по-висок и Северна Корея - все по-близо".

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.