Тютюневите изделия съдържат 50 вещества, които са канцерогенни

6 милиона жертви на тютюнопушенето гдишно. Стряскащите данни са на Световната здравна организация по повод деня без тютюнев дим. Всяка година цигарите убиват 5 милиона реални и един милион пасивни пушачи. Причината е, че тютюневите изделия съдържат 250 опасни химически вещества, а 50 от изследваните над 4 000 са канцерогенни. Тази година акцентът на антитютюневата кампания е връзката между пушенето и сърдечно-съдовите болести.

31 май - Световен ден без тютюнев дим

Каква е връзката между пушенето и сърдечно съдовите заболявания? Пулмологът д-р София Ангелова заяви, че определено има такава връзка.

„Не само сърдечно-съдовите, но поставям и белодробните болести на водещо място, защото ние пулмолозите виждаме в какво състояние се намират пушачите. Във връзка с това ще ви кажа, че нашата кампания съвместно със Столична община продължи и днес. Прегледахме 41 пушачи и пасивни пушачи. От тях установихме хронично-обструктивна белодробна болест при 14 души. За съжаление чрез флурографа, който ни предостави СО установихме при 4 души изменения, които налагат допълнителни диагностични уточнения. Хората с хронично-обструктивна белодробна болест не знаеха, че са болни от тази болест. Знаете ли още колко такива хора има, които пушат, кашлят, храчат и не търсят помощ”, заяви тя.

ЛОШИ НОВИНИ ЗА "ЛОШИТЕ" МОМЧЕТА: Жените не харесват пушачи

„На 10 май беше началото. Тогава прегледахме 61 човека. От 61 при 31 установихме хронично-обструктивна белодробна болест”, разказа тя.

А колко време е нужно на организма да се възстанови от тютюнопушенето и има ли връщане към първоначалното състояние?

„За съжаление катранът не може да бъде изчистен от белите дробове, но нашата практика показва, че след спиране на цигарите се подобрява белодробната функция. Това целим ние пулмолозите – да подобрим качеството на живот на хората, спирайки цигарите. Никога не е късно да откажат цигарите”, заяви докторът.

ГЕРБ няма да подкрепи Валери Симеонов за тютюнопушенето (ВИДЕО)

„Нека да помислим и за хората, които живеят с пушачи. Пасивното пушене е вредно за човешкия организъм. По време на нашата кампания задаваме въпрос на хората дали са съгласни да се върне отново пушенето в заведенията. От 61, 41 не желаят да се пуши в заведенията. При миналите 41 се оказва, че 29 не желаят да се пуши в заведенията”, подчерта тя.

Експертът заяви, че заместителите на цигари не помагат.

„Категорични сме. За електронните цигари има проучвания, които показват, че в пълнителя на електронната цигари се съдържа пропилен гликол и пет вида тулолий. Когато правят изследване на непушачи, изпушили за 5 минути електронна цигара, се оказва, че рязко спада функцията на белия дроб. Авторите на изследването стигат до извода, че след години ще има хронично-обструктивна белодробна болест, причинена от цигари”, обясни тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.