"Уважавам тяхното право. Те са вносителите на сега действащия законопроект", заяви Симеонов

Продължават политическите и законодателни совалки между управляващи и опозиция. Днес ред беше на вицепремиера Валери Симеонов, който се срещна с парламентарните групи на ГЕРБ и на БСП в търсене на подкрепа за своя пакет законопроекти.

Частично я получи. И левите, и десните депутати обещаха гласовете си в подкрепа на Закона за хазарта.

С тютюнопушенето обаче удари на камък. От ГЕРБ категорично отказаха да подкрепят промени, които ще отменят пълната забрана за цигари в заведенията. В БСП пък били разделени по тази тема и ще гласуват по съвест. По друга тема - политическата - позициите отново се сблъскаха.

Симеонов иска да отпадне забраната за пушене в заведения

„Ситуацията изглежда странна. Става нещо различно. Преди ВМРО, сега НФСБ тръгват със самостоятелни проекти, които очевидно не срещат подкрепа в управляващото мнозинство. И търсят такава извън себе си. Не е нормално това?”, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Основната част от работата я свършиха специалистите и юристите от съответните ресорни министерства. И като вицепремиер аз съм длъжен да обиколя всички парламентарни групи и да потърся подкрепа. Върви каруцата, затова скърца. Щом като нещо работи, нормално е да има противоречия в някакви моменти”, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

Симеонов иска да отпадне забраната за пушене в заведения

„За законопроекта, който е свързан с тютюнопушенето, ние сме категорични, че това няма как да бъде подкрепено в ГЕРБ, защото само преди шест години ние сме били вносители на този законопроект и смятам, че вече получава и съответния ефект. Винаги сме казвали, че сме партии, които имат своята идентичност. Оставили сме възможността да имаме и различни мнения и всеки да търси своята парламентарна подкрепа по дадени законопроекти”, коментира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Трябва ли да се затварят заведения, ако не се спазва забраната за пушене?

„Уважавам тяхното право. В края на краищата те са вносителите на сега действащия законопроект. Нормално е да имаме различни позиции по някои въпроси”, коментира Симеонов.

Въпреки това той е на мнение, че темата трябва да бъде обсъдена в Народното събрание.

ПУШЕНЕТО НА ЗАКРИТО: Докога законът ще продължава да се нарушава?

Що се касае за Закона за устройство на територията, има предложение, с което г-н Симеонов ни запозна. В рамките на предстоящите десетина дни, заедно с неговите юристи, които са в парламентарната им група, ще могат да поработят, за да видим дали действително бихме могли да подкрепим едни подобни законодателни промени. Те са свързани с преместваемите обекти”, коментира още Цветанов.

Борисов: Да не се връща пушенето на закрито

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.