Това стана ясно след срещата между Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху в Израел

България и Израел могат да работят заедно в областта на новите технологии, по-специално в отбраната - за производството на дронове. Това си казаха българският и израелският премиер в Йерусалим.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ БОРИСОВ И НЕТАНЯХУ

Бенямин Нетаняху благодари на Бойко Борисов за спасяването на българските евреи и за общата работа срещу антисемитските настроения и тероризма.

Българският премиер обяви, че се очаква през септември в София и в Тел Авив да бъдат открити два еднакви паметника в памет на спасените български евреи.

"Ние никога няма да забравим миналото - как българите са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите", припомни израелският лидер.

Нетаняху: Българи са лягали по релсите, за да не се депортират евреи (ВИДЕО)

„Нашето приятелство датира от много отдавна. Никога няма да забравим миналото как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането. Израел е тази, която защитава нашия общ интерес в Близкия Изток, както в сигурността, така и в други разходи. Не само се борим с лошото, а и работим за доброто”, коментира Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Не винаги отношенията между ЕС и Израел са на висотата, на която искаме да бъдат. Израел е изключително важен за сигурността в Близкия Изток. Когато пътувахме насам с Дончев, Вълчев им казах, че ще видят човек, който е световен талант - да е най-добър приятел на Тръмп и да е с Путин на парада в Москва”, заяви Бойко Борисов, министър-председател на България.

"Време е всички европейски лидери да разберат, че Израел защитава нашия общ интерес в Близкия изток както в сигурността, така и в други области", каза израелският премиер.

Нетаняху похвали и българските усилия в борбата срещу радикализма.

"Оценяваме вашите усилия срещу антисемитизма, радикалния ислям и тероризма", каза той.

На рождения си ден Бойко Борисов посети и Божи гроб. Той беше приет на аудиенция при патриарха на Йерусалим Теофилос III.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.