България обаче загуби основния си хеликоптер за борба с огъня

Значително по-малко пожари през лятото в сравнение с миналата година. Очаква се обаче топлото време в края на август да стане причина за горски пожари. Тази година България загуби основния си хеликоптер за борба с огъня.

През август 2017 г. пожарът в Кресна унищожи 10 000 декара гора. 500 души се бориха с огнената стихия.

„В това е един от най-големите пожари в околността, а и в цялата страна”, заявява Валентин Василев,  РДПБЗН - Благоевград.  

Валентин Василев един от огнеборците гасили Кресна.

„Да не се пали огън на открито и при ползването на техниката да се внимава, да не възникват искри - могат да възпламенят тревите и оттам да пламне гората”, съветва Василев.  

Година по-късно е в село Стара Кресна - едно от трите евакуирани преди година.  

„Една година след пожара сее борят за живота на майка му. Огънят на 4-5 метра от къщата и не може да го приеме жената и да го преживее”, разказва Виолета Бозданска.

„Ако не бяха момчетата, Господ здраве да им дава, щяхме да изгорим като гърците, като пилци, те ни спасиха”, коментира Зорка Паскалчева.

С спасителната акция се включва и хеликоптер. Година по-късно пожарната не разполага с него, защото се разби преди няколко месеца след инцидент.

„Вариантите за използване на летателна техника са предвидени и това, че тази, която гаси, се разби, не значи, че няма варианти”, успокоява Валентин Василев.

За последните 48 часа са станали 146 пожара 51 от тях на открито. 

„Нека да няма умишлени палежи, това искам, това е най-страшно”, заявява Василев.  

Съвети за пожарна безопасност са 

1. Не палете огън на нерегламентирани места

2. Не хвърляйте угарки от цигари

3. Внимавайте с изправността на автомобилите

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.