100 000 души може да останат без специализираната помощ на акушери и гинеколози

Карлово на протест. Десетки се събраха в двора на болницата, за да защитят единственото в региона АГ-отделение. Предстои то да бъде закрито, а 100 хиляди души да останат без специализираната помощ на акушери и гинеколози.

ИГРА НА НЕРВИ: Ловешките лекари отново на протест

Над 200 души протестираха в защита на родилното отделение. А по време на демонстрацията пред болницата, в отделението проплакаха 3 бебета.

В Карлово всяка година се раждат около 500 бебета. Местното АГ-отделение обслужва 7 общини. А най-близката съседна болница се намира на 60 километра от града.

Детското отделение на болницата в Смолян е пред затваряне

Според Пловдивската здравна каса родилното отделение в Карлово не покрива нормативната база за брой специалисти. В момента в отделението работи само един анестезиолог, а са нужни поне четирима.

Представителите на местната власт обаче твърдят точно обратното. В казуса се намеси и Административният съд, който спря заповедта на Здравната каса да спре финансирането на отделението.

„ОМЛЕТ ПО ВРАЧАНСКИ”: Какво се случа след протестите в болницата във Враца?

Лекарите, местната власт и гражданите  поискаха нова държавна политика в общинското здравеопазване и достатъчно средства, за да може местните лечебни заведения да продължат да съществуват. А окончателното решение за съдбата на родилното отделение в Карлово ще вземе Националната здравноосигурителна каса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. ​