Според Георги Лапчев теренът не е част от природен парк „Странджа”

Ще се строи ли вилно селище до плажа „Силистар” или не? След като Бойко Борисов разпореди задържане на решението на местния Общински съвет, кметът на Царево Георги Лапчев излезе пред медиите с пояснения.

Той защити идеята за строителство. Според него изграждането на вилно селище ще позволи да се запази съществуващият път, който води към плажа. Той минава през въпросния частен имот от 22 декара и, ако някой реши да строи там, ще изгражда проектите си край пътя. Затова разрешението за застрояване от двете му страни щяло да гарантира, че собствениците ще имат нужда от него и няма да го затворят. 

Друг негов аргумент е, че теренът е в зона Б – т.е. не е на първа, а на втора линия.

СПОР ЗА „СИЛИСТАР”: Общинарите в Царево разрешиха строителство

Кметът обаче не успя да убеди хората, които идват на плажа „Силистар”. А опозицията, в лицето на БСП, дойде на брифинга, за да го атакува.

Лапчев настоя лично да покаже терена за застрояване. И определи като „фалшиви новини” всички обвинения, че е нарушил закона с предложението там да се строи, защото територията не била част от природен парк „Странджа”.

По думите му обаче оттам минава единственият възможен път към плажа – затова и внесъл решението да може да се строи на три пъти по-малка височина от разрешените 15 метра, но пътят да остане.

Това е желанието на Община Царево и Общинския съвет, който напрани допускане, а не направи приемане, за да започне някой да разработва идея”, коментира Лапчев. И уточни, че всъщност нямало инвестиционно намерение.

Решението е прието с гласовете на ГЕРБ, тримата съветници на БСП са били против.

За изясняване на казуса в петък настоя и Бойко Борисов, в качеството си на лидер на ГЕРБ.

Частник отново взима 5 лв. за паркиране на плаж "Силистар"

Пореден случай на шизофрения от страна на ГЕРБ. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов нарежда на кмета на ГЕРБ да не изпълни решение, гласувано от общинските съветници на ГЕРБ и което той е внесъл”, коментира депутатът от БСП Николай Тишев.

С Борисов си поговорихме, че трябва да се смъкне напрежението”, каза от своя страна кметът на Царево.

Напрежението обаче не стихна и граждани открито се възпротивиха на идеята за строителство на „Силистар”.

От Кърджали, премиерът Бойко Борисов обясни, че изходът е в ръцете на областния управител. Той пък чака да се запознае с документите и засега не желае да коментира дали и как ще се намеси. 

След 10 дни кметът ще свика кръгла маса по темата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.