Защо повечето жени се подлагат на операции чрез секцио?

България е на челно място в Европа по процент на оперативни раждания. По данни на Световната здравна организация около 40 на сто от днешните родилки са предпочели Цезаровото сечение пред естественетото раждане. Когато обаче изборът не е продиктуван от медицински причини, а например от страх, майките трябва да отчетат и минусите на секциото. В дългосрочен план намесата на скалпела може да усложни следващата бременност на жената. Тази тенденция е актуална не само за България, но и за целия свят. 

"Богатите държави имат по-висок процент на раждане със секцио. Това е така заради желанието на лекарите да понижат смъртността на родилките и новородените", заяви директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.

СГС гледа делото за смъртта на млада родилка

Той беше категоричен, че има държави и с по-висок процент Цезарово сечение, като например Бразилия, Перу. В държавите с по-нисък процент секцио има по-висока майчина и детска смъртност. По негови думи Световната здравна организация препоръчва ражданията с оперативна намеса да са около 17%. 

"При нас са съсредоточени най-тежките случаи в патологията на бременноста в цяла България. Стремим се да намалим случаите на секцио, но това не е лесна задача", каза проф. Костов.

Според проф. Асен Николов процентът на Цезаровото сечение у нас през последните десетилетия се увеличава. Причините са обективни и са свързани с повишаващата се възраст на родилките. 

Пиян без книжка се заби в крайпътно дърво, уби дете и бременна жена

"Опитваме се да разубедим някои жени от тяхното първоначално желание. Те искат да избегнат болката. Ако едно раждане със секцио е необосновано, се засилва възможността второто раждане отново да е с оперативна намеса. Това крие рискове както за родилката, така и за лекарите", добави още Николов.

Какво още казаха специалистите вижте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.