Австрийски граф работи в столичната Спешна помощ

Шофьор, парамедик, австрийски граф - става дума за един и същи човек, който работи в софийската Спешна помощ. След обиколки с камион из Европа и университетски дипломи по икономика и счетоводство, наследникът на австрийска титла решава да помага на болни и пострадали. 

Ще има ли детска болница в България?

От месеци Руди Йосиф Йенер Фон Фергуц се обучава да реанимира спешни пациенти. Той е един от първите 53 шофьори в софийската бърза помощ, които успешно се дипломират като квалифицирани парамедици. Пациентите му едва ли подозират, че ги обгрижва благородник със синя кръв.

"Имам австрийско потекло. На повечето места хората се впечатляват от името ми, понеже имам титла в него и ми викат Графа. Казвам се Руди Йосиф Йенер фон Фергуц, като фон е титлата, както граф, а Фергуц е местността, от която произлиза;", разказа Руди.

Искат създаването на горещ телефон за хората с увреждания

След квалификация за технолог по хлебна и сладкарска промишленост, както и 2 университетски дипломи по икономика и счетоводство, наследникът на австрийска титла решава да стане шофьор на линейка. Руди и останалите от първия випуск шофьори-парамедици се обучават от академик Владимир Овчаров. Той е един от двамата българи, които са влезли с публикации в емблематичния учебник „Анатомията на Грей”, дал име и на телевизионен сериал. За шофирането из софийските улици Руди се готви години наред, като обикаля из Европа с камион. Той е и човекът, ангажиран да закара конструкцията за олимпийския огън на игрите в Сочи през 2014 г.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.