Отделени са 76 милиона лева за промените в образованието

IT  фирмите влизат в училище. Това е една от мерките, с които държавата ще се опита да модернизира образованието ни.

76 милиона лева - толкова ще струват промените в образованието през 2019 г. Става въпрос за общо 17 програми. Напълно нова ще е тази, с която IT фирми ще могат да влизат в училищата и учителите ще могат да се обучават в тях. Освен музеи е предвидено учениците през 2019-та да посещават театри и изложбени зали. Ще има и оптимизация за персонала, като около 8000 са педагозите, които се очаква да излязат от системата.

Държавата ще се опита да реши проблема с недостиг на учители по природо-научните предмети с програма за 1,7 милиона лева.

Фандъкова пред "Файнейшъл таймс": София е център за развитие на технологиите и иновациите

„Това е кабинетът по физика. Супер модерен е, но преди 2 години нямах кандидати да преподават по физика в училище. Благодаря на Бога, че се появи един такъв чудесен кандидат”, казва Асен Александров, директор на 51-во СУ в София.

Дори условията за работа в училището да са добри, се оказва, че това не е достатъчно. Проблемите с намирането на учители по физика, химия, математика и информатика се задълбочават.

„През следващите 6-7 години ще бъде пикът на недостиг на кадри”, коментира още Александров.

Затова държавата иска да мотивира 280 души да влязат в клас като учители  по предметите, за които има недостиг.  100 от тях ще бъдат хора, които имат висше образование, но нямат педагогическа квалификация .

„Това вероятно ще са млади хора, които имат тези специалности, но не са могли или не са поискали да придобият педагогическа степен”, казва Наталия Михалевска, експерт в Министерството на образованието.

Липсата на интерес за природните  науки започва още от университета.

 „Последните 5-10 години записват едни-двама студенти, завършват един-двама студенти. Това колко години може да продължи?!”, коментира зам.-деканът на Факултета по информатика в СУ Ангел Ангелов.

Така стряскащите числа плашат и академичните среди. Но вярват, че надежда има.

Вълчев: Важно e да продължим с положителното стратегическо развитие на висшите училища

„Нашият факултет завършват 13-14 колеги от тях 4-5 стават учители. Те са златни и като хора - защото струват много и са много добри, от друга страна са много мотивирани и много качествени”, казва още Ангелов.

Втората идея на държавата - други 100 души, които и сега са учители да получат квалификация, за да могат да преподават някой от предметите, за който липсват кадри. Ана например освен учител по изобразително изкуство, вече има квалификация  и за информационни технологии.

„Определено липсата е голяма. Идват хора, които не са достатъчно мотивирани или пък с достатъчно възможности”, казва Ана Петрова – учител в 51-во СУ-София.

Спасителен план Министерството на образованието видя и в това добри учители по природо-научните предмети да отидат в други училища - такива с лоши резултати.

„Тяхната основна задача ще бъде освен да предадат опит, но и да мотивират учениците”, коментира зам.-министърът на образонавието Таня Михайлова.

Търсят се 80 такива учители с най-малко 8 години опит, като за тях е предвидена и допълнителна финансова мотивация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.