Първите такива монети имаха висока за времето си покупателна стойност

Освобождението на България от турско робство в резултат на Руско-турското освободителна война /1877-1878 г./ е една от най-разпространените и любими теми в българското монетосечене, предаде БГНЕС. За пръв път Монетният двор и Българската народна банка отбелязват светлата дата през 1969 г., когато е пусната емисия от 1 и 2 лева по случай 90-ата годишнина от Освобождението. За разлика от всички други серии, тази не е юбилейна и е най-разпространената. Тя не е изработена от благороден метал, а от най-обикновена сплав от никел и мед. Двете монети бяха в обращение до 1992 г. и с тях свободно можеше да се пазарува в магазините. Те имаха висока за времето си покупателна стойност.

Снимка: БГНЕС

Следващата емисия е отсечена през 1978 г. по случай кръглата 100-годишнина от Освобождението. Тогава е пусната сребърна десетолевка с проба 500 на 1000. Тя тежи 15 грама /0,48 унция сребро/ и е с много голям тираж – 200 000 броя. Изобразеният мотив е Паметникът на Шипка.

Непоказвани досега снимки и документи в изложба за Руско-турската война (ВИДЕО+СНИМКИ)

10 години по-късно е отсечена още една паметна монета. Този път тя е с номинал 20 лева, но със същата сребърна проба - 500 на 1000.

Къщата на Левски се превърна в училище по родолюбие (ВИДЕО)

За годишнината от Освобождението ни през 1998 г. е пусната монета с номинал 10 000 лева. Тя е сребърна, но с по-висока проба - 925 на 1000. За разлика от социалистическите емисии, тук тиражът е много по-редуциран, което я прави по-привлекателна за нумизматите – 15 000 броя. На нея е изобразен български опълченец със знаме.

Плевенската епопея - ключов момент от Освободителната война (ВИДЕО)

130-ата и 140-ата годишнини от свободата на България също са отбелязани с монети. На първата са изобразени един до друг български опълченец и руски воин от Паметника на Шипка, а на втората – български опълченци в битка.

С всички тези монети Освобождението от турско робство се превръща в събитието, на което са посветени и най-много юбилейни монети в съвременната ни история.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.