Преминахме от думи към действия, заяви вътрешният министър Матео Салвини

Стотици мигранти са били изгонени в сряда от мигрантски лагер в Южна Италия, в който се случиха няколко смъртоносни пожара, съобщи вътрешният министър Матео Салвини, цитиран от БГНЕС.

"Както беше обещано, преминахме от думи към действия", казва Салвини, ръководител на крайно дясната партия Лига, докато булдозерите унищожаваха лагера „Сан Фердинандо“ в Калабрия под контрола на 600 полицаи.

Четирима мигранти са загинали в лагера през изминалата година по време на умишлени или случайни пожари.

Смъртта на Муса Ба, 29-годишна жена от Сенегал, чието тяло е намерено в каравана след пожар, накара правителството да обяви решението си за разрушаване на пренаселения и тънещ в мръсотия лагер.

„Сан Фердинандо“, който е в покрайнините на южния град Росарно, приютяваше над 1500 души, които се опитват да работят предимно в портокалови и маслинови горички в района. Повечето са работили нелегално за местните фермери за оскъдно заплащане.

Някои от мигрантите останаха, след като правителството заяви, че лагерът ще бъде затворен. Последните 900 или повече напуснаха лагера в нощта във вторник или бяха преместени сутринта в сряда.

Салвини беше обещал да ги премести в приемните центрове, но няколко мигранти казаха пред италиански медии, че все още не знаят къде ще бъдат настанени. Мнозина се страхуват, че ще бъдат настанени далеч от фермите, където работят. Това не е първият път, когато лагерът е бил официално демонтиран.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.