Един от задържаните е служител на оръжейния завод

Служител на завод „Арсенал” в схема за нелегална търговия с автомати и пистолети. При акция на ГДБОП в района на Казанлък бяха арестувани 6-има души. Иззети са оръжия. Според разследващите части за оръжия изтичали отдавна от завод „Арсенал”.  „Има ниско ниво на контрол в „Арсенал”, това е системен проблем там”, коментира Димитър Петров.

Точно преди 6 месеца спец службите хванаха нелегален износ на заглушители от „Арсенал”. Още тогава предполагаха, че износът към черния пазар няма да спре. „Криминалното излизане на оръжие вероятно ще продължи. Някой да не се опари сериозно”, заяви Ивайло Спиридонов от ГДБОП.

Арестуваха шестима души при мащабна акция в Казанлъшко

Шест месеца по-късно последва нова акция в „Арсенал” – заради нова схема за незаконен износ на части за оръжия. „Имало е служител на „Арсенал”, който е успял да изнесе множеството части за тези оръжия, а извън завода те са се сглобявали, а при направена поръчка от клиент са се получавали предварително парите. При приемане на поръчката оръжието се сглобява и се дава на клиента”, коментира Димитър Петров от Специализираната прокуратура.

„Служителят на „Арсенал”, който е на ниско ниво и явно доходите не са му достатъчни, е правил опит за вербовки на други служители от завода за изнасянето на различни части”, заяви Стоян Темелакиев от ГДБОП.

Други вербувани разследващите не хванали. Съседите на вече заловените бяха изненадани. „Абсолютно нищо лошо не сме видели. Добър човек, всеки ден си идва, защото има животинки, да си ги гледа”, казва един от тях.

Мащабна спецакция се провежда в Казанлък

Освен да гледат, задържаните харесвали и да убиват животни, разказват разследващите. „Нещо, което не очаквахме да намерим – явно са и бракониери, намерена е и убита кафява мечка, това също е престъпление”, коментира Димитър Петров.

Във вторник съдът решава дали задържаните ще останат за постоянно в ареста. Ще продължи ли незаконния износ на части за оръжия, този път никой не се ангажира да каже.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.