Ще бъде ли съживен балканският път на бежанците

Сблъсъци между мигранти и гръцката полиция избухнаха пред лагер в Северна Гърция, където се събраха стотици хора с надежда да възобновят маршрута, по който през изминалите години преминаха стотици хиляди към по-богатите европейски страни.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

След анонимни призиви в социалните мрежи за дълъг преход през строгоохраняваните балкански граници, полицията съобщи, че над 500 души, сред които семейства с малки деца, са се събрали вчера в царевично поле край мигрантския лагер "Диавата", който се намира на около 10 км западно от град Солун. Някои издигнаха палатки, а десетки други пристигнаха на мястото пеша.

По-късно около 200 души влязоха в сблъсък с полицията, след като се опитаха да пробият полицейски кордон. Те хвърляха камъни по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати. Не се съобщава за ранени или задържани.

Повечето от мигрантите вече са потърсили убежище в Гърция, но искат да стигнат до границата със Северна Македония, на 60 км от тях, и да се опитат я преминат, съобщава БТА.

Издирват втори български гражданин за убийството на гръцки бизнесмен

Агенцията за бежанците на ООН осъди призивите в социалните медии, подчертавайки, че нелегалното преминаване на границата е рисково и опасно. В декларация, в която се предупреждава за фалшива информация и слухове в социалните медии, Върховният комисарят на ООН за бежанците заяви, че не окуражава нередовни движения и отбеляза, че държавите имат право да охраняват границите си.

Хората, които са се събрали около претъпкания лагер "Диавата", заявиха, че ще пробват късмета си на границата. Мигрантите ще се опитат да преминат границата със Северна Македония, въпреки вероятната съпротива от страна на полицията в двете страни.

"Ще се опитаме да ги убедим да ни пуснат да продължим в Европа", заяви 35-годишен иракски кюрд.

Ангелкова: 1,4 млн. българи са пътували в Гърция през миналата година

Над 70 000 мигранти са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 г. и споразумението между ЕС и Турция, целящо да спре миграционния поток.

"Призовавам тези хора веднага да се върнат в приемните центрове", заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ министърът по миграцията Димитрис Вицас. "Лъжа е, че границите ще бъдат отворени. В международните договори има задължения, а също и санкции", каза министърът.

ЕК отпусна 33 млн. евро за връзката между газопроводите на България и Гърция

Димитрис Вицас изрази надежда, че хората, събрали се в полето, ще го напуснат до нощта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си