Николина Ангелкова проведе работна среща с министъра на туризма на Гърция Елена Кунтура

Николина Ангелкова проведе работна среща с министъра на туризма на Гърция Елена Кунтура, съобщава от българското ведомство. Двете разговаряха в рамките на 19-ата Глобална среща на върха на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), която се провежда в Севиля, Испания.

"Гърция е водещ пазар за входящ туризъм за нас, като през миналата година заема второ място сред топ дестинациите", заяви министър Ангелкова. Тя уточни, че визитите от южната ни съседка през 2018 г. са повече от 1,116 млн. Българите, пътували в Гърция през миналата година са били 1,4 млн.

Туристическият бранш очаква труден летен сезон

Министерството на туризма работи последователно за увеличаване броя на туристите, институцията реализира интегрирана маркетингова кампания на пазар Гърция, в която България се популяризира с възможностите за морски, зимен, СПА и еко туризъм.

Двете министерства имат общи инициативи за привличане в региона и на повече туристи от далечни пазари, посочи министър Ангелкова. Тя обясни, че една от тях е одобрена в края на миналата година и се отнася за проекта „Иновативни инструменти за опазване и насърчаване на културното и природно наследство в трансграничния регион - ТУРИЗЪМ-е“. Гърция е и сред 11-те страни, включили се в инициативата за създаване на т.нар. Общ Балкански туристически маршрут. Очаква се той да бъде реализиран до края на 2019 година, допълни министърът.

Важен фокус в работата ни тази година е привличането на повече инвестиции в туризма и затова на 31 май 2019 г. в Слънчев бряг Министерството на туризма организира Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, заяви министър Ангелкова. Тя покани колегата си Елена Кунтура да вземе участие във форума и уточни, че специален гост ще бъде Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН в периода 2009-2017 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.