Социалистите обвиниха ГЕРБ в натиск

Броени дни преди изборите, БСП обвини ГЕРБ в натиск. Според левицата районни полицейски управления в страната всявали страх преди изборите. А в студиото на „Здравей, България” Елена Йончева заяви, че премиерът Борисов стои „на върха на "Апартаментгейт”. 

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще работи за спечелването на евроизборите и не вярвала в „нов Костинброд”, за какъвто предупреди премиерът Борисов. „Притеснява се от евентуална загуба и търси предварително оправдание”, каза Нинова.

Ръководството на червените щяло да реши как да действат, ако БСП победи на евровота и ако премиерът откаже да насрочи предсрочни избори. Отворен остана и въпросът какво ще се случи, ако социалистите загубят изборите. Попитана дали ще подаде оставка, Нинова каза: „Ще ви отговоря на 27-ми”.

Водачът на листата на БСП за евровота Елена Йончева имала за задача битката за върховенството на закона. „Никога не съм подвеждала когото и да било. Дори и българския избирател”, каза Йончева.

Нинова: За мен Европа е възможност за по-висок стандарт

Тя отново отрече обвиненията за пране на пари, повдигнати от прокуратурата.  Заяви, че от България се изнасят милиарди през офшорки.  Според нея на върха на „Апартементгейт” бил премиерът.

„Г-н Борисов си е направил къща, която не е декларирана. Втора къща. Удостоверение за експлоатация през 2009 г. Тя не е вписана в декларацията”, добави водачът на листата на БСП.

В битката с корупцията и злоупотребите с евросредства Корнелия Нинова залага на бъдещата европейска прокуратура. 

„Вярвам на Европейска прокуратура. Тя е алтернатива. Искам да се оглави от г-жа Кьовеши и тя да разследва злоупотребите с европейски средства”, смята тя.

Оказа се, обаче че действащите евродепутати на БСП не са участвали в гласуването в подкрепа на кандидатурата на Кьовеши. 

Борисов: В дните преди вота очаквам нов "Костинброд" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Оказа се, обаче че действащите евродепутати на БСП не са участвали в гласуването в подкрепа на кандидатурата на Кьовеши. Социалистите обвиниха управляващите, че използват държавата за предизборен натиск върху техни активисти.

„Преди седмица е направена оперативка в областните дирекции на Видин, Враца и Монтана. Всички са предупредени, че ако не спечели ГЕРБ ще бъдат разформировани на други места по страната”, заяви Кирил Добрев от БСП.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов, увери, че МВР ще изпълни задълженията си по закон, за да гарантира провеждането на честни избори. 

"Не бива МВР да се въвлича в предизборни скандали, тъй като колегите си вършат професионално работата. Ежедневно комуникираме с ЦИК. Днес съм изпрати писмо, в което искам ясно да се определят правомощията и компетенциите на МВР, за да няма спекулации след изборния процес", заяви той.

От екипа на премиера не коментираха отправените от Елена Йончева и Корнелия Нинова обвинения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.