Ще се залага основно на интериора в учебните заведения

Преди началото на лятната ваканция - планове за обновяване на училищата. С над 20 милиона лева ще бъдат ремонтирани около 1000 сгради.

Тази година обаче няма да се залага толкова на санирането и енергийната ефективност, колкото на интериора в учебните заведения. Цялостно ще бъдат обновени 300 училища в страната. До момента няма подадена информация от нито една община в България, че се кани да закрива учебно заведение.

Училището във врачанското село Паволче е построено през 1958 г., а преди година е затворено заради липса на достатъчно ученици. Местните хора още тъгуват за сградата, която техните предци са създали.

Просветният министър: Трябва да повярваме в училището и учителите

„Строителният материал е каран от Искъра с волски коли. Материал е докарван от Родопите за училището. Затова е мило на хората”, каза Емил Василев.

„Знаем, че училището ще бъде превърнато в център за патриотично възпитание на децата”, заяви от своя страна Таня Николова.

Днес беше подписан договора, с който общината преотстъпва безвъзмездно сградата на Министерство на образованието. Така старото училище ще се превърне в първият у нас център за патриотично възпитание и ще събира ученици от цялата страна. Мястото е избрано заради историческите забележителности - Околчица, къщата-музей на баба Илийца и Черепишкия манастир

„Имаме идеен проект. Предстои да изготвим технически проект”, каза Красимир Вълчев, министър на образованието.

Около 1 милион лева ще бъдат инвестирани само в хотелската част и залите. Още 800 хиляди лева ще бъдат осигурени за пространството наоколо и за уникалната ограда, строена от местни майстори.

Първокласници останаха без училища, въпреки че са с максимален брой точки

„Предполагам, че до година, година и половина е реалистичният срок”, допълни Вълчев.

В ремонтирани сгради новата учебна година ще посрещнат 101 училища. Сред тях е и едно от училищата във Враца. В него искат изображения на българските будители по стените.

„Представяме си това нещо да бъде изрисувано и то да бъде направено, може би в сравнително по-модерна визуална стилистика. Мисля, че ще се получи!”, сподели Ивайло Георгиев, преподавател.

Предвидена е организация за старта на новата учебна година там, където ремонтите не са приключили. Цялостно обновени пък ще бъдат 300 училища в страната.

„Имаме така и разминаване на ремонтните дейности във времето на ремонтите, което от тази гледна точка е добре, че ще може съответно в училища с приключени ремонти да се преместят ученици от други училища, където предстои да започнат такива”, съобщи министър Вълчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.