Предвидени са четири ваканции

По-дълга коледна ваканция през следващата учебна година. Според проектографика на просветното министерство учениците ще почиват по празниците 16 дни - от 21 декември до 5 януари включително.

Като много деца и петокласничката Далия брои дните до всяка ваканция. „Тази ваканция я очаквах с нетърпение,защото в училище ми беше трудно и исках да си почина. Обичам ваканцията,защото играем”, сподели тя.. 

Новината, че ще почива 16 дни по Коледа я радва и по друга причина. „Много ме радва,защото през зимата сме повчее време със семейството и това ме радва”, допълва ученичката.  

Ученическата почивка обаче се оказва  предизвикателство за родителите й.Докато не е на училище Далия често прави компания на майка си по време работа.

Български ученици грабнаха 6 медала от олимпиада по математика (СНИМКИ)

И докато родителите мислят варианти, просветното министерство вече е готово с плановете си за новата учебна година. Както през миналата, така и през тази година 15 септември се пада през уикенда. Затова първият учебен звънец ще бие официално да 16 септември - понеделник.

През предстоящата учебна година учениците ще имат четири ваканции. Първата ще е есенната, а пролетната ще съвпадне и с Великден. Най-малко време за отдих ще имат учениците между двата срока - само един ден. „Основното при разпределянето на графика е не желанието да се даде по-голяма или по-малка ваканция. Идеята е да се осигури необходимото учебно време като брой учебни седмици”, обясни Александър Трингов от МОН.

Наши ученици спечелиха 5 медала от олимпиадата по физика в Израел

Догодина по два неучебни дни ще има заради матурите и националното външно оценяване, на което ще се явят не само седмокласниците. За първи път знанията си по български език и математика ще покажат и десетокласниците. Дали предложените изпитни и почивни дни ще останат същите ще е ясно след края на общественото обсъждане. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.