При инцидента на 14 август 2018 г. 43-а души загубиха живота си, 4 от които - деца

Италия отбелязва първата годишнина от срутването на моста в Генуа, отнело живота на 43 души на 14 август 2018 г. с.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

В голям склад на мястото на трагедията около 10 ч. започна религиозна служба, на която бяха прочетени имената на жертвите в присъствието на стотици техни близки и главните герои в безпрецедентната политическа криза, която разтърси страната в разгара на миналото лято. Присъстваха президентът Серджо Матарела, който единствен има правомощия да насрочи нови избори, Матео Салвини от крайнодясната партия „Лига”, който от миналата седмица настоява за предсрочен вот, бившият му съюзник Луиджи Ди Майо от антисистемното Движение „Пет звезди”, премиерът Джузепе Конте и много министри.

Макара със стомана може да е причина за рухването на моста в Генуа

Месата беше отслужена от архиепископа на Генуа кардинал Анджело Баняско. 

На 14 август 2018 г. в 11.36 ч. мостът с натоварен автомобилен трафик, който е от съществено значение за търговията с Франция, но и за местни маршрути, падна, докато по него преминаваха десетки превозни средства. 43-а души загубиха живота си, 4 от които - деца.

В същия час в сряда градът замлъкна, хората бяха приканени да почетат жертвите с минута мълчание под звън на църковни камбани и звука на пристанищните сирени.

Започва разрушаването на моста „Моранди” в Генуа

На мястото на моста все още е пълно с развалини. А церемонията се проведе на 20-ина метра от района, където вече започва да се издига първата носеща колона на новото съоръжение.

Взрививиха моста в Генуа, който погреба 43 души (ВИДЕО+СНИМКИ)

То ще бъде изградено от консорциум от няколко италиански компании по проект на Ренцо Пиано - известния италиански архитект, роден в Генуа, който е проектирал Центъра „Помпиду” и новата Съдебна палата в Париж.

През юни 2019 г. беше извършен контролиран взрив, който унищожи останалата част от моста убиец.

ТРАГЕДИЯТА В ИТАЛИЯ: Хора под отломките (ГАЛЕРИЯ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК