Канцлерът на Германия участва в церемония по отбелязването на 30 години от падането на Желязната завеса

Европа ще бъде истински обединена само когато страните от Западните Балкани станат част от Европейския съюз /ЕС/. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БГНЕС. Според изданието това е поредното потвърждение на властите в Берлин за тяхното желание и стремеж за разширяването на ЕС, което е непопулярна идея сред някои страни членки на съюза и много избиратели. В унгарския град Шопрон Меркел участва в церемонията по отбелязването на 30-ата годишнина от падането на Желязната завеса през 1989 година– ключов момент в обединението на Стария континент. Меркел заяви, че „Паневропейския пикник“, състоял се на австро-унгарската граница през 1989 година отразява ценностите на „солидарността, свободата и хуманността на Европа“.

СНИМКИ НА БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ВИЖТЕ ТУК 

"Ако погледнете на нещата от геостратегическата им страна или просто погледнете картата вие ще разберете, че Европа ще бъде истински обединена сама с държавите от Западните Балкани", подчерта Ангела Меркел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер, заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, присъства и на църковна служба в град Шопрон, където отбелязаха годишнината от пикника, по време на който близо 600 източно германци пресичат границата и бягат на Запад - първото подобно масово бягство от построяването на берлинската стена през 1961 г., изиграло ключова роля при падането й три месеца по-късно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.