Сблъсъкът бе от четвъртфиналната фаза на турнира

Григор Димитров постигна впечатляваща победа срещу Роджър Федерер и се класира за полуфиналите на US Open.  Българинът спечели в невероятна 5- сетова битка срещу Маестрото на тениса. След победата Димитров се класира за топ 4 на турнира. Това е първи успех на най-добрия ни тенисист срещу легендарния спортист.

8-ми в света, с контузия зад гърба си и като аутсайдер – така Григор Димитров излезе срещу Роджър Федерер, когото не бе побеждавал нито веднъж в 7 срещи помежду им. Осмата срещу Маестрото обаче завърши в полза на най-добрия ни тенисист – след повече от три часа и петсетова битка. "Единственото, което си казвах по време на играта е са успея да остана в мача. Физически се чувствах отлично. Рамото ми се държеше. Движех се добре, направих някои удари, които срещу него трудно се получават. Просто съм щастлив”, сподели българският тенисист.

Дългият мач се отрази на състоянието на 38-годишния Федерер, който дори се наложи да ползва медицински таймаут. Но големият шампион не потърси извинения."Гърбът ме заболя. В основата на врата. Имах нужда от масаж, за да видя дали ще се подобри. Но това е моментът на Григор, а не моментът на моето тяло”, сподели противникът му Роджър Федерер.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващото предизвикателство пред Димитров е руснакът Даниил Медведев. Полуфиналът е в петък срещу събота през нощта. Едно е сигурно, отново ще има много будни българи, както бе и миналата нощ. „Аз много се зарадвах сутринта, като видях, още спях, имах болно дете. Не можах да спя през нощта, казах си как ще стана да гледам мача, но видях, в 06:00 ч., че са по два сета и таман щях да ставам да го гледам и много бързо свърши петият сет. Страшно се зарадвах, отидох в другата стая, бяха друго дете и мъж. Казах нали: „Григор е бил Роджър!”, и така - много се радвам и е много вълнуващо, защото е голям шлем, защото така победа над такъв състезател, защото продължава напред и така страхотно”, сподели Магдалена Малеева.

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сестра й Мануела, до днес бе единственият български състезател по тенис, достигал полуфинал на US Open, и то два пъти. В своя фейсбук профил тя написа: „Понякога е нужно 1-2 сантиметра, 1-2 спечелени мача, за да се измъкнеш от дупката. Браво, Григоре!”.

Tова е първи полуфинал за Гришо на турнира и трети в турнири от Големия шлем. Тя е особено ценна, тъй като Димитров започна турнира като78-ми в света, след кошмарен сезон дотук, но в понеделник ще е в топ 25. „Успех, който променя кариерата” – това бе едно от заглавията в световните медии днес.

 

Сега вече всички гледаме към финала, но преди това – на пътя стои руснакът Даниил Медведев. Имахме възможност да го гледаме на живо в „Арена Армеец” тази пролет – той е почти два метра висок, 23-годишен и пети в света, една от новите сензации в мъжкия тенис. Както се шегуват в социалните мрежи, в Хасково на 4 септември се поздравяват с „Григор воскресе!”. 

Първи реакции в Хасково след победата на Гришо над Федерер

„Независимо от това, че губех завързани мачове срещу съперници, които трябва да побеждавам, аз не спрях да вярвам в себе си. Наистина контролирах нещата, които можех да контролирам. Мисля, че е толкова просто. Понякога най-простите неща в живота са и най-трудните. Не бих искал да звуча скромно, но това бе просто още един мач за мен. Не бих искал и да казвам, че нямаше какво да губя, защото чувствах, че имаше. Просто излязох на корта достатъчно добре подготвен след две седмици усилена работа. Малките неща започват да се навързват ден след ден. Днес направих още една стъпка“, завърши Димитров.

Федерер: Григор ми е приятел, обичам мачовете срещу него

Роджър Федерер разбираемо бе разочарован след загубата си в четвъртфиналите на US Open. Швейцарският маестро, петкратен победител в турнира, получи медицински таймаут поради проблем в горната част на гърба, но отказа да се оправдае с травмата си.

„Чувствах болката през целия мач, но бях в кондиция да продължа. Просто не успях да спечеля“, коментира той след срещата. „Това е моментът на Григор, не на моето тяло, така че всичко е окей. Такива неща се случват. Дадох най-доброто от себе си. Болката не беше достатъчно силна, за да ме откаже, просто Григор успя да довърши нещата. Борих се с всичко, което имах в запас“, каза още той.

„Имаше моменти, в които водех в резултата. Имах и шанс да се върна в четвъртия сет. Стартът на четвъртия не беше идеален, както и на петия. Изоставах, а тогава винаги е трудно. Просто съм разочарован, че всичко свърши, защото имах чувството, че играя доста добре. Пропуснах своите възможности, това е. Сега ще размишлявам няколко дни върху случилото се, но трябва да приема загубата, тя е част от играта“, добави швейцарецът.

Федерер отрече драматичната загуба от световния номер 1 Новак Джокович на финала на Уимбълдън да е повлияла върху днешния резултат. „Знам какво пише в медиите. Хората си мислят, че загубих, защото не съм превъзмогнал загубата си от Новак във финала. Това определено не е причината за поражението ми. Бях готов за победа, но просто не беше достатъчно“.

„Нямам кристалната топка. Никой никога няма да разбере. Мисля, че като цяло това беше позитивен сезон. Сега съм разочарован, естествено, но ще се завърна и ще бъда в кондиция“, отговори той, запитан дали е почувствал, че е пропуснал шанс да прибави трофей от Големия шлем при липсата на Джокович. Той няма намерение да слага край на сезона си. „Лейвър Къп, Шанхай, Базел, може би Париж, Лондон. Това е графикът за сега. Не знам дали щабът ми има други идеи. Ще бъда щастлив, ако си взема малко почивка, после се върна към тренировките и да атакувам оттам“, завърши Федерер.

Гришо ще играе срещу Федерер на четвъртфинала на US Open 

А колко ще продължи момента на Григор все още не е ясно, защото за българина турнирът продължава. На 1/2 финала той ще играе срещу руснака Даниил Медведев. Двуметровия младеж е един от най-силните играчи това лято и за разлика от българина, класирането му на полуфинала не е изненада. 

Двамата никога не са играли на финал за трофей от Големия шлем. След два дни мечтата ще се сбъдне само за единия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.