Противоречиви са реакциите след речта на детето-екоактивист пред ООН

Противоречиви реакции по света след речта на 16-годишната Грета Тунберг пред ООН.

Детето-екоактивист произнесе изключително емоционална реч на форума, като обвини световните лидери, че бездействат срещу климатичните промени и провалят бъдещето на младежите.

„Това е грешно. Не трябваше да съм тук. Трябваше да съм на училище от другата страна на океана”, заяви Грета Тунберг. „Но вие опряхте до нас, младите хора, като надежда. Как смеете? Вие откраднахте мечтите ми от детството с вашите празни думи. Но аз съм от щастливите. Хората страдат. Хората умират. Цели екосистеми се сриват. Ние сме в началото на масово унищожение. А вие говорите за пари и разказвате приказки за вечен икономически растеж. Как смеете?”, попита Грета.

МАЛКАТА ГРЕТА СРЕЩУ ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА: 16-годишното момиче критикува управляващия елит

Шведската тийнейджърка Грета Тунберг стана инициатор на мащабна кампания за спешни действия срещу изменението на климата. През 2018 г. тя спря да ходи на училище в петък и започна да протестира пред шведския парламент. Последва я малка група от други ученици в Стокхолм, а скоро петъчният протест се разрасна до десетки хиляди млади хора в близо 30 страни по света. До март 2019 г. броят на протестиращите ученици достигна над 2 милиона в 135 държави.

Вече 16-годишната шведска активистка е номинирана за Нобелова награда за мир и беше обявена за една от най-влиятелните личности в света от списание „Time”, като се появи на корицата му. Отличена е с няколко международни награди. За по-малко от година, откакто стартира кампанията „Петъци за бъдещето”, шведската тийнейджърка се обърна към депутатите в Европейския парламент, срещна се с папа Франциск и говори в британската Камара на общините.

Глобална стачка, посветена на борбата с климатичните промени

След речта ѝ на форума на ООН обаче Грета понесе и критики.

Според Деница Петрова от „Грийнпийс-България” фокусът се измества и вместо върху климатичните промени вниманието минава към Грета.

„Всяка една промяна е много трудна. Системата, в която живеем, е набрала огромна инерция и се съпротивлява на тази промяна. Важното е да говорим за това какво може да направи всяка една страна, за да се справим с климатичната криза", коментира Петрова.

Стоян Панчев от експертен клуб за икономика и политика заяви, че лицемерието е голяма част от поведението на 16-годишното момиче. „Тя е пророк на една апокалиптична секта, която твърди, че ни чака потоп, ако не се съобразяваме с догмите. 500 учени пък бяха пуснали писмо до ООН, за да кажат, че няма апокалипсис", каза още Панчев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.