Кралят на чешката поп музика си отиде на 80-годишна възраст

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та.

СНИМКИ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ ВИЖТЕ ТУК

 

Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и Чехия. Оригиналните песни и кавъри на западни поп-хитове са  продадени в милиони копия.

 

 

Роденият в Пилзен през 1939 година певец е учил за електротехник, преди да започне музикалната си кариера. Приет е трудно в консерваторията в Прага, където учи оперно пеене. Карел Гот става известен през 60-тте години с песента си "Лейди Карнавал", която печели златен медал на музикален конкурс в Бразилия. Но за разлика от много чехословашки певци, след съветската инвазия през 1968-ма той пее и в чужбина, като прекарва 6 месеца в Лас Вегас. В началото на века, повече от 30 години по-късно, се връща отново в Съединените щати, за да изнесе два концерта в Карнеги Хол.

 

Новината за смъртта на Карел Гот беше обявена от съпругата му Ивана на официалната интернет страница на певеца. През септември стана ясно, че  той страда от остра форма на левкемия. Чешкият премиер Андрей Бабиш предложи държавно погребение за певеца.

През 2014 г. е обявен за „Абсолютен славей“ на чешката поп музика.

Има 2 дъщери от различни връзки и 2 по-малки дъщери от съпругата си, с която сключва брак през 2008 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.