Призовете се връчват от президентската институция за 17-ти път

Българин, работещ за Google, получи тазгодишната голяма награда „Джон Атансов”. Призовете се връчват от президентската институция за 17-ти път. Те отличават млади изследователи, направили пробив в компютърните науки.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първият досег с науката и изчисленията за Свилен идва още в класната стая в Казанлък при любимия му учител - Теодоси Теодосиев. „Той е първият ми учител по физика, който използваше фразата: “И те бяха като вас и вие може да бъдете като тях”. Което е изключително ниво на мотивация - да видиш, че от един малък град като Казанлък можеш да работиш на изключително високо ниво”, каза Свилен Кънев.

Преди работата обаче е дипломата. За Свилен тя идва от един от най-престижните университети в света – Харвард. Като доктор по компютърни науки и едва навършил 30 години той получава покана от екипа на Google. Днес работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света. „В момента намаляваме консумацията на енергията на процесорите - буквално пестим цели електроцентрали енергия. Вършим същите изчисления максимално най-ефективно”, казва Кънев.

Българин с награда "Еми" за четвърти път (ВИДЕО)

Младите изследователи получиха наградите си лично от президента Румен Радев. „Не може да не ме радва фактът, че участват все повече млади хора и то с блестящи постижения. И най-вече ме радва, че където и да учите, в каквито и научи звена и лаборатории у нас и по света да работите, вие го правите с мисъл за България и съхранявате връзката си с България”, заяви той.

Този октомври се навършват 80 години от първия в света прототип на цифров компютър, създаден от българина Джон Атанасов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си