Опасността от бежанска вълна е напълно реална, предупреждават от ООН

Над 100 000 цивилни са избягали от бойните действия в Североизточна Сирия. Това обяви ООН, предупреждавайки, че опасността от бежанска вълна е напълно реална.

Турската офанзива предизвика ново масово изселване в Сирия

Същевременно Червеният кръст призова държавите по света да приберат своите граждани, които са в затвори в Сирия. Кюрдските милиции охраняват десетки хиляди членове на ИДИЛ в импровизирани лагери и затвори. Много от тях са чужденци, които родните държави отказват да приемат обратно. Това създава опасност те да се окажат на свобода, в хаоса предизвикан от бойните действия.

„Дълбоко сме обезпокоени от турската военна операция в Североизточна Сирия. Призоваваме Турция да прекрати едностранната военна операция, тъй като не смятаме, че тя ще има ефект на фона на турските притеснения за сигурността й. Подновяването на военните действия допълнително ще навреди на стабилността на целия регион”, заяви посланикът на Германия в ООН Юрген Шулц.

„Турция сега е отговорна да гарантира, че всички задържани бойци от ИДИЛ ще останат в затворите и че ИДИЛ няма да се възстанови под никаква форма. Ако Турция не спазва тези правила и не защитава уязвимото население, ще има последствия”, каза още Келик Рафт, посланик на САЩ в ООН.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.