Вижте отговорите им

Предизборната кампания е в разгара си. Контрол върху строителството, община отворена за гражданите, дигитализиция на услугите и повече общинска полиция. Това са част от обещанията, които София получи за следващите четири години. Йорданка Фандъкова, Мая Монолава, арх. Борислав Игнатов и  Ангел Джамбазки имаха на разположение по няколко минути, за да посочат проблемите на града, да предложат решения и да обяснят защо считат себе си за най-добрия кандидат за кмет.

Две седмици преди местния вот, в София отправяме въпросите си към онези, от които ще зависи визията на града. И качеството на живота в него. Поне през следващите четири години. Затова задаваме четири въпроса на четирима кандидат-кметове.

Фандъкова: Основните ми опоненти за вота са популизмът, лъжите и манипулациите

ЗАЩО СМЯТАТЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ДОБЪР КМЕТ?

Йорданка Фандъкова,  кандидат-кмет от ГЕРБ (СДС) - „Защото познавам в детайли проблемите на София. Зная как те могат да бъдат решени. И пропуските, и грешките, които сме допускали, ми дават основание да зная точните причини, да зная как да ги коригираме. Смятам, че опита, който имам, ми дават възможността да подбирам екип. Знаете, че направихме промени в екипа. Предстоят още такива - с хора, които могат да работят по новите предизвикателства на града”.

Мая Манолова, незавимисим кандидат – „Защото мога да работя да кадърните, а не с приближените и с партийните. Защото тихия шум на парите не е по-силен от гласа на гражданите, а аз чувам гласа на гражданите - на тези от протестите срещу презастрояването, срещу небостъргачите, срещу мръсния въздух. Защото мога да нося отговорност - не се крия зад заместници. Не се крия зад фирми, партийни централи и зад непредвидени обстоятелства”.

Арх. Борислав Игнатов,кандидат-кмет от обединение „Демократична България”-  „Защото имам истински добри намерения към този град и съвременни, умни решения, които ще реализираме заедно с моя екип”.

Ангел Джамбазки, кандидат-кмет от ВМРО - БНД - „Защото имам 7-годишен опит като общински съветник, защото познавам проблемите на града и защото знам как да ги реша. Града има нужда от по-твърда ръка, града има нужда от ред, сигурност, дисциплина. Това е нещо, което мога да предложа и знам как да се случи”.

Нинова: Заставаме зад Манолова, за да спечелим по-широка подкрепа

КОЕ Е ЛЮБИМОТО ВИ МЯСТО В СОФИЯ?

Йорданка Фандъкова – „Базиликата Св. София. Това е мястото, което ми дава хармония и баланс. Един от най-старите християнски храмове в София. Любопитно е, че няма собствена камбанария. Камбаната е закачена на едно от дърветата до храма. Укрепихме сериозно този храм, за да може да остане за поколенията”.

Мая Манолова – „Площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски". Там имам любима пейка, на която обичам да седя. Там беше палатката на майките на деца с увреждания, на която прекарахме близо осем месеца миналото лято. Там е храма на духа - катедралата "Св. Александър Невски", там е храма на образованието - Софийския университет, там е храма на науката, храма на изкуството - Художествената галерия”.

Арх. Борислав Игнатов – „Обичам тишийната и спокойствието на Борисовата градина и ще я запазя от застрояване”.

Ангел Джамбазки – „Резньовете, Голи връх, Черни връх, "Алеко". Витоша, за съжаление, е затворена за софиянци от много време. това е една от темите и проблемите, които трябва да бъдат решени и аз мога и знам как да ги реша”.

Ангел Джамбазки се регистрира за кандидат за кмет на София

КОИ СА ПРОБЛЕМИТЕ НА СТОЛИЦАТА И КАКВО В ГРАДА БИХТЕ ПРОМЕНИЛИ ВИЕ?

Йорданка Фандъкова – „Качеството на атмосферния въздухИма комплекс от мерки - заложили сме и работим по тях. На първо място, това е подобряване на градския транспорт и строителството на метрото, които да дадат възможност на хората да оставят все по-често своите автомобили. На второ място, разбира се, да се контролират автомобилите, чиито очистващи системи не работят. На трето място, това е отоплението на дърва и въглища. Защитихме проекти, с които безплатно можем да подменим отоплението на над 20 хиляди домакинства в София с екологично гориво. Подготвихме и до края на годината предстои да заработи, общинската система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която ще позволи в реално време. 09:53 Облекчаване на трафика. Това става с довършване на околовръстния път и с изграждане на връзките към Северната скоростна тангента и вътрешните рингове. Продължаваме със строителството на буферните паркинги. Зная точно какво да променя и как да го направя. На първо място една много сериозна реформа свързана с дигитализация и въвеждане на електронни услуги. Предвиждам и специален ресор. Но второ място, това е строителството и контрола върху качеството на строителството. Предвиждам, също така, обособяването на един сектор, който да се ръководи от хора, които да отговорят в целия прцес - от проектирането, през строителството, контрола, приемането на обектите, което да позволи да не се размива отговорността”.

Мая Манолова – „Проблемите с достъпа до информация - не знаем какво дишаме, но през зимата го виждаме. Гражданите нямат достъп до общинския съвет, а него не го и виждаме. Няма достъп до Витоша, макар да изглежда визуално близо. Не знаем как се организират обществените поръчки и защо плащаме по три пъти за едно и също нещо. Не знаем защо кварталите нямат канализация. Не знаем защо са ни толкова високи сметките за ток - защото те са абсолютно неразбираеми. Майките с колички и хората с увреждания нямат достъп до тротоарите на София. Децата на София нямат достъп до детските градини. Имаме една затворена община, която знаем кой е управлява, но не сме избирали него за кмет. Ще превърна София в чист и зелен град. Ще върнем символите на града - планината Витоша и минералните извори на гражданите. Ще осигуря достъп на децата, на възрастните за спорт и за отдих до планината на София. 13:46 Ще предприемем незабавно работещи мерки за чистотата на въздуха и за намаляване на трафика, на изнервящите задръствания в града”.

Арх. Борислав Игнатов – „Корупцията. Която изсмуква финансовите средства на общината и на нас като общество и граждани и не позволява да се извършват повече неща за парите, които плащаме. Мръсният въздух, който трови здравето ни и това на децата ни. Задръстванията, които ядат от времето ни и не ни позволяват да правим любимите неща и да бъдем с любимите си хора, вместо да стоим по светофари и кръстовища. Презастрояването и пренаселването на дадени райони за сметка на други, които пък не се развиват въобще. Липсата на места в детските ясли. Това не само яде от времето на родителите да ходят с децата си в друг район - най-често с автомобил, това също създава трафик, води до допълнителни разходи и подлага децата на опасност да попаднат в катастрофа. Да не говорим, че липсата на места в детските ясли, води до огромни разходи за младите семейства. Преструктуриране и разбира се, пълна ревизия, одит на дружествата, които са собственост на общината. Знаете, там огромният проблем е с „Топлофикация”. Тя трябва да бъде наистина коренно променена, за да може софиянци да продължат да ползват нейните услуги, вместо тя да бъде докарана до фалит, в какъвто е в момента и задлъжнялост над 800 милиона.

Манолова: Правила съм много грешки

Ангел Джамбазки – „Общественият ред и сигурност. Това започва от циганските махали незаконните, минава през неплащането на билетчета в градския транспорт, минава през безобразното паркиране по зелени площи и междублокови пространства. Минава през движението на автомобилите в лентите за автобусите. Това всичко са проблеми, които са проблеми на реда и на сигурността. Отговора на тези проблеми са повече контрол, повече общинска полиция - междудругото аз съм автор на доклада за общинската полиция, когато бях председател на Комисията по обществен ред и сигурност. Фокусът трябва да бъде върху градския транспорт извън централната част на града. Той трябва да свърже районите „Панчарево”, „Кремиковци”, „Овча купел”, „Връбница”, „Нови Искър”. Трябва да бъдат свързани с града. Зад вашия гръб е „Цариградско шосе” - то сутрин и вечер вече е тапа. Решението не е да разширяваш „Цариградско шосе”, решението е да го разтовариш. Както и „Ботевградско шосе”, „Цар Борис Трети”, „Ломско шосе”. Всички тези довеждащи артерии. Трябва да се свърже транспортната инфраструктура и с мрежата на Български държавни железници, която е в ринга около столичния град. Имате изградена линия до Костенец, до Елин Пелин, до Мездра, до Драгоман, до Благоевград. Това трябва да се използва, за да се намали автомобилния трафик. Оттам ще се изчисти въздуха, оттам ще намалеят задръстванията, оттам ще намалее пътния травмизъм.

„Демократична България” номинира архитект за кмет на София

АКО НЕ БЯХТЕ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

Йорданка Фандъкова – „За почтен човек, който има опит. Знае какво трябва да се направи в града, познава проблемите на града, знае как да ги реши и най-вече предлага конктретни проекти и контретни решения за града”.

Мая Манолова – „За кандидата на промяната. Не бих гласувала за кандидат за кмет, който е управлявал 14 години и продължава да говори само в бъдеще време.

Арх. Борислав Игнатов - За кандидата на "Демократична България". Това е моята политическа и гражданска общност и не бих гласувал за никой друг кандидат, който не споделя тези ценности.

Ангел Джамбазки – „Разбира се за моя съмишленик и съратник Карлос Контрера”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.