15 души загинаха, а други 13 са обявени за изчезнали

Тежък инцидент в мина за добив на злато в Сибир. 15 души загинаха след скъсване на стена на язовир, разположен край мината, съобщават властите в Красноярск, цитирани от АФП и БГНЕС. Други 13 души са обявени за изчезнали. Тече мащабна спасително-издирвателна операция. Местните спасителни служби заявиха, че 14 от работниците в мината са хоспитализирани.

Десетки ранени и арестувани при масовите безредици в Барселона (ВИДЕО)

Десетки спасители и пожарникари работят на мястото на инцидента, посочват от руското министерство на извънредните ситуации. На помощ са изпратени и хеликоптери, които да помогнат за евакуацията на пострадалите.

Инцидентът е станал след скъсването на язовирната стена на водния резервоар, който се стопанисва от златодобивната компания. Водата е заляла две временни общежития на работници в село Шчетинкино, където са живеели най-малко 80 души.

Най-малко 17 ранени при горски пожари в Русия

Като причина за инцидента се посочва лошото стопанисване на съоръжението, разположено на река Сева, което вероятно е преляло под напора на придошлите води.

Според очевидци приливната вълна е била с височина от близо 5 метра. Огромно количество кал и скална маса е заляло общежитията и буквално ги е отнесло. Води се разследване за престъпна небрежност и лошо стопанисване на съоръжението. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.