Даниела Тренчева и Христо Калоферов посетиха града часове преди изборите

Топла кухня и производство на сувенири. Така деца от Благоевград участват в активния живот на града. Те получават професионални съвети от предприемачи за това как да развиват идеите си.

Едно от желанията на младите хора в областния град е в него да влязат много големи инвеститори, които според тях липсват, за да има повече възможности за работа. А за да има повече възможности от бизнеса обръщат поглед към София и искат конкретни промени  в трудовото законодателство, образованието и съдебната система. Иначе на местна почва представителите му казват, че в града няма достатъчно терени за изграждане на нови предприятия. Имат и критика към безработните. По мнение на бизнесмените хората без работа отказват допълнителна квалификация.

Пловдивски предприемачи предлагат бизнесът да инвестира в обучението на кадри

Децата от Второ основно училище в Благоевград са в нова амбициозна кампания. Да помогнат на бедните в града с хранителни продукти и на децата в неравностойно положение около себе си. „Учениците не събират само парични средства, които осигуряват от родителите си, а изработват вещи и правят различни базари”, каза Милена Ковачева, директор на училището.

Всички кампании на децата са организирани от самите тях. Те избират на кого да помогнат и начините за това. Един от най-отдадените клубове е този на малките предприемачи, които дават пример на големите.

Според учителката по български език Светла Борисова възрастните трябва да се научат да бъдат добротворци всеки ден Идеята възниква през 2007 година, когато учениците сами предлагат да се включат в събирането на средства за болно дете. Тогава започват да предлагат различни възможности за организиране на изложби. А идеите на децата в това отношение имат необятни цветни измерения”Реализират ги в ателието по керамика в училището. „Нещата се продават, слагаме им някаква символична сума, защото ние сами си закупуваме необходимите материали”, каза Иванка Рибарска, преподавател по изобразително изкуство.

Сливен след психозата: Децата са на училище, обстановката е спокойна

В момента се готви коледния базар, канят се хора с възможности. А хората с възможности в Благоевград очакват законодателя и местната власт да облекчат работата им, за да могат да помагат повече. Иван Вълков сбъднал американската мечта. След години работа за големи компании отвъд океана се върнал в Благоевград. „За да си бъда в къщи, за да мога да живея в родния си град, за да мога да работя с приятелите, с които съм израснал”, каза той.

Днес той развива бизнес с инженерен софтуер за проектиране, производство и мониторинг.  Смята, че в България има предприемачи, но те имат един основен проблем. „Повечето ги е страх от риска, да тръгнат в направление, което не носи веднага възвръщаемост на инвестицията”, сподели Иван Вълков.

Спад в цените на имоти за туристи липса на работна ръка край морето

Според председателя на местната търговско-промишлена палата Ромео Шатев освен липсата на предприемачески дух няма и достатъчно подготвени кадри. „Това се решава чрез законите, чрез конституцията, и това всичко е в София. Това може на местно ниво, тук влиза трудово законодателство, правосъдие, образование”, коментира Шатев.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.