Жителите на 18 областни градове утре отново ще гласуват

Избирателните секции  за балотажа утре вече са готови. В неделя, в 105 общини ще гласуват за кмет на община, а 441 кметства ще трябва да избират кмет на кметство за втори път. Жителите на 18 областни града, също трябва да гласуват, за да изберат кой да ги управлява през следващите 4 години.

Днес в сила са забраните за предизборна агитация и за оповестяване под каквато и да е форма на данни от социологически проучвания, свързани с изборите. в общините, кметствата и районите с насрочени балотажи секционните  комисии вече получиха изборните книжа, а до утре секциите остават запечатани под полицейска охрана.

ЧАСОВЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ: Къде ще са най-интересните битки?

 И в деня за размисъл председателите и членовете на секционните избирателни комисии имат доста задължения. На първо място – да приемат бюлетините. „От общината докарват изборните материали, от комисиите ги приемат”, обясни Старши инспектор Ирина Рогева от Пето РУП – София.

„Трябва да приемем бюлетините, да си приготвим, да си проверим кочани, да се подпишем, че сме ги приели”, коментира Изабела Стефанова, член на секционна избирателна комисия

Нужно е и стаите за гласуване да се подготвят за утрешния ден. „Трябва да сложим там белия чаршаф, където да не се вижда кой влиза, какво се случва вътре, да подпишем всички лепенки, да залепим прозорците, вратата, ключалката, да залепим урната, всички трябва да се подпишем”, допълни Стефанова.

ПРЕЦЕДЕНТ В НЕСЕБЪР: Новоизбраният кмет не може да заеме длъжността

Целият процес е под контрола на един или двама полицаи. А целта е опазване на обществения ред и недопускане на нарушения на изборния процес. След като полицаите са се уверили, че подготовката за изборния ден е приключила, стаите за гласуване се запечатват. „След като комисиите запечатат съответните изборни места, ние ги приемаме под охрана до 3-ти в 7 часа сутринта. След като председателят на секционна избирателна комисия прецени, че има нужда от нашата намеса и дойде и ни го поиска това съдействие изрично и писмено”, обясни още старши инспектор Рогева.

Заради различните за балотажа бюлетини от ЦИК дават съвети. „След като бъде поставен и вторият печат на бюлетината, избирателят да я сгъне отново и да я притисне добре, за да може при пускането в избирателната кутия да не се разгъне и по този начин да се разкрие тайната на вота”, обясни Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.