Това решиха депутатите на второ четене

Минимална пенсия от 250 лева от 1 юли. Това решиха депутатите на  второто четене на разчетите за държавните пари през 2020 година в бюджетната комисия в парламента.

Предложението на управляващите минималната пенсия вече е разписано в бюджета на ДОО. То беше прието от депутатите на второ четене в ресорната комисия. От промяната ще се възползват 800 000 пенсионери.

Бюджет 2020 - на второ четене в ресорната комисия

В същото време депутатите гласуваха и увеличаване на мин работна заплата на 610 лева от 1 януари 2020г. На днешното заседание на бюджетната комисия окончателно депутатите приеха както бюджета на ДОО и на Здравната каса, но и републиканския бюджет за идната година, в който по настояване на синдикатите, се гласува и 15% увеличение на заплатите на социалните работници, които преди ден излязоха на протест. Предвижда се за тази цел държавата да отпусне допълнително 5млн.лв.  

Oпозицията обяви, че ще подкрепи предложението на управляващите да има санкции за нерегламентираното отдаване на стаи под наем, регистрирани в онлайн платформи. Това стана след допълнителен анализ. А целта е свиване на сивия сектор. Ожесточеният сблъсък за бюджета ще е на 3 декември. Тогава ще има извънредно заседание на парламента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си