Темата коментира членът на Надзорния съвет на НЗОК адвокат Андрей Дамянов

Скандал в здравеопазването предизвика новината, че Здравната каса плаща 150 и 1050 лв. за едно и също лекарство, предписвано в различни болници. Заложени ли са възможности за източване в законодателството и какъв е контролът? В ефира на "Здравей, България" темата коментира членът на Надзорния съвет на НЗОК и на Националната пациентска организация адвокат Андрей Дамянов.

Дечо Дечев се оттегля от НЗОК

„Към този момент ние не знаем какво е това лекарство и защо се е получила тази разлика в цената. През 2016 г. беше направена промяна в Закона за обществените поръчки, чрез която частните лечебни заведения бяха освободени от това да провеждат търгове за доставка на лекарства. Ако си спомням добре, предложението беше на Лъчезар Иванов. Мотивът беше да се уеднакви практиката у нас с тази в Европа", обясни Дамянов.

„В Германия, Австрия и Франция обаче нещата не се случват точно така. Там се провеждат търгове, които са с много по-прозрачни правила от нашите. Правомощията на надзора в България не включват комуникация със законодателя относно работата на поправките”, допълни адвокатът.

Той поясни, че Надзорният съвет на Касата няма механизъм, по който да разбере какви са конкретните медикаменти за дадено лечебно заведение. Когато се одобряват бюджетите, НЗОК получава обобщена информация.

ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ: В нови правила е заложено колко да отива за заплащане на персоналa

„Въпросът по казуса ще бъде поставен тепърва. Аз съм в потрес от тази информация и за мен подобно нещо е недопустимо. Ако се установи, че всичко е било в рамките на закона, нищо не би следвало да се връща. Това е дефект на здравната ни система. Ние отдавна казваме, че тя е дефектна ”, допълва той.

Целия разговор гледайте във видеото.