Съотношението за възнагражденията на медицинска сестра към лекар ще е 1 към 1,6

Лекарският съюз и Здравната каса се договориха как ще се харчат парите за здраве през следващата година. Според новите правила най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплащане на персонала.

Междувременно протестната палатка на сестрите се премести пред здравното министерство. Впоследствие обаче тя беше премахната, защото двете страни се споразумяха. По отношение на заплащането сестрите искат вътрешните правила в болниците, които се отнасят за заплащането и разпределението на заплатите, да бъдат публични и качени на сайт. Медицинските сестри остават в протестна готовност в случай, че дадените обещания не бъдат спазени.

„Ние слушаме десет месеца какво ще се случи. Това, което трябваше да чуем тази седмица и днес е, че се е случило, това е проблемът”, посочи Бойка Атанасова, представител на протестиращите.

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

Обещанието на здравния министър е, че в най-скоро време ще се промени законът, а оттам и в Националния рамков договор ще има разписана методика за заплащането на персонала.

„От приходите, които има лечебното заведение, не по-малко от 50 на сто да, отиват за персонал”, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ако болницата иска да плаща на служителите си по-малък процент, това трябва да бъде заявено до здравния министър и решено също от него.

„Всяко едно от тези неща, за които се договорихме, включително и за заплащането, ще го проиграем през февруари и март. Ако има нужда, ще го доизпипаме”, добави Иван Кокалов - член на Надзорния съвет на НЗОК.

Напрежение сред медиците, заради изнесените данни за злоупотреби в здравеопазването

Съотношението за заплащане на медицинска сестра към лекар, ще е едно към едно цяло и шест.

„Ако медицинската сестра взима 1000 лева, лекарят ще взима 1600. Ако има приходи, може да е над 1000 лева при медицинските сестри и над 1600 лева за лекар”, допълни Ананиев.

Здравните власти обещаха, че ще променят закона така, че новите правила за плащане ще важат и в частните болници.

Извън болниците - до последно имаше опасения, че с новия Национален рамков договор личните лекари няма да могат да изписват лекарства, чиято опаковка е за повече от 30 дни. Така пациентите щели да трябва да си ги купуват сами. Уверението е, че тези ограничения окончателно са отпаднали.

Доволен ли е БЛС от приетия Национален рамков договор?

Предвижда се още и увеличение на цените на над 200 клинични пътеки. За зъболечение пък ще бъдат отделени с близо 13 милиона лева повече през 2020-та година. С тях ще се покриват зъбните протези на възрастните на 65 годишна възраст, с изключение на работата на зъботехника.