Документът е за периода 2020 - 2022 г.

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Националния рамков договор (НРД) 2020-2022. В него е заложен 50 % от приходите на болниците да отиват за заплати на лекари и медицински сестри. В ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на БЛС Иван Маджаров коментира какво ще се промени и колко ще плащаме за здраве.

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

„Националният рамков договор е инструмент, през който трябва да се прави политика и за кадрите.  Условията, които договорихме, са значително по-добри, отколкото досегашните. Болниците ще могат да приемат пациенти, дори когато бюджетът им свърши. Младите лекари ще могат да работят без сегашните им ограничения. За първи път се дефинират „здравни грижи” като част от стойността на това, което заплаща клиничната пътека. Всичко това е, за да се променят условията за работа на медицинските лица”, заяви Маджаров.

Без нови ограничения в лечението на хронично болните

В понеделник стана ясно, че цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури са увеличени средно с 14 %. „Имахме предложение за много по-високи цени. И двете страни бяхме съгласни, че няма реални контролни механизми, които да ни гарантират, че няма да стане срив в системата и по средата на месеца част от болниците да свършат лимита си”, поясни председателят на БЛС.

Повече по темата гледайте във видеото