Здравният министър и шефът на НЗОК бяха на извънредна среща при Даниела Дариткова

Спешни промени в Закона за обществените поръчки. До редактирането му се стига, след като управителят на Здравната каса заговори за лобистки текстове в полза на частните болници.

Така лекарство, което държавна болница купува за около 130 лева, частна взима за над 1000 и държавата е длъжна да й го плати.  Това е възможно според сегашния закон, който позволява на частните клиники да пазаруват без търг за най-добра цена. сега оещанието е тази вратичка да бъде затворена. „След като финансирането е 100% заплатено от обществен фонд, всеки един, който го получава би трябвало да провежда за него обществени поръчки”, коментира д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.

След този извод се взе решение, правилата да бъдат еднакви за всички и за частни, и за държавни и общински болници. „Частните лечебни заведения ще прилагат същите правила по отношение на ЗОП, както държавните и общинските”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

В момента по закон частните болници не са длъжни да провеждат обществена поръчка за лекарствата, които се плащат от касата. Така цената може да нарасне драстично, сравнено с държавните болници, където поръчката е задължителна. „Това лекарство "Пеметрексед" е закупувано от 29 болници на цени между 129 и 1063 лева, говорим за едно и също лекарство и производители”, коментира д-р Дечев.

ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА? 150 и 1050 лева за едно и също лекарство

Вратичката в закона е отворена след тълкуване на евродиректива, която дава възможност изискването за обществени поръчки да не е за всички. Текстът на промените е внесен от Лъчезар Иванов от ГЕРБ. А от БСП отрекоха да са го подкрепяли. „Искам да се спрат всякакви спекулации дали директива европейска е лобистка или не е. Този текст е вкаран между първо и второ четене, тъй като беше пропуснат от МС и ние като народни представители допълнихме”, обясни Иванов.

С днешна дата ще се направи нов опит за тълкуване на евродирективата, за да има еднакви изисквания за всички. Дотогава НАП и изпълнителната агенция по лекарствата ще проверяват има ли злоупотреби.

Сигналът за седемкратно по-скъпото лекарство за онкоболни е единственият такъв, постъпил в НЗОК и Здравното министерство.