Останала без дом заради пожар, тя се грижи за болната си дъщеря

Силата на човешкия дух може да е несломима. Доказва го Севджан от шуменското село Браничево. Късметът не е на нейна страна. Останала без дом заради пожар, тя се грижи за болната си дъщеря, докато живеят заедно с нейната майка в една стая.

В тази стая Севджан, нейната дъщеря и майка посрещат новата година с надежда за по-добър живот. "Няма къде да намеря квартира. Майка ми, аз и тя си направихме малка гощавка. Аз спя почти на земята, за да са добре майка ми и тя. Те си спят на леглата, аз си правя един дюшек, спя на земята. Въпреки всичко, животът продължава и борбата продължава", каза Севджан Мехмедалиева.

Завръщането в родната къща за Севджан се случва, след като губи покрива над главата си в пожар през ноември. Ударът за нея е голям. Купила къщата преди 10 години и постепенно я стягала. Севджан опитвала и да работи като шивачка, но сега е личен асистент на дъщеря си, която страда от психично разстройство и мускулна атрофия. Успявала да си помогне понякога с допълнителна работа на домашната шевна машина. В пожара изгорели и спестените пари за дърва.

СИЛАТА НА ДУХА: Хората с увреждания, които не признават граници

"Работех аз. Майка ми, докато си счупи крака, тя е с тазобедрена счупена става, не вижда. За нея се грижим със сестра ми", каза още Севджан.

С малкото си средства жената започнала да възстановява опожарената къщата. Като подарък за Нова година семейството очаква мебели от варненска фирма.

Севджан се надява да успее да ремонтира дома си, за да могат да се върнат в него с дъщеря си Хюлия, тъй като момичето обичало да прекарва дните в градината. Това, което ги дели от завръщането в дома им, според Севджан, са единствено унищожените прозорци. Затова и търси начин да успее да затвори дупките в стените на своя дом и живот.   

Репортер: Деян Герговски