Аниматорът Тео Ушев на два пъти се размина с най-голямата награда в света на киното

Цели два пъти с „Оскара” се размина живеещият в Канада български аниматор Тео Ушев. Тази година филмът му "Физика на тъгата" влезе в краткия списък от 9 номинирани късометражни анимации. Филмът е първият в света, създаден с древната египетска техника "енкаустика".

За втори път Ушев пресъздава на екран произведение на писателя Георги Господинов. През 2017 г. анимацията му "Сляпата Вайша" дори попадна в престижната челна петица на номинираните. А Тео Ушев се разходи по червения килим в нощта на „Оскарите”.

СНИМКИ ОТ НАЙ-БЛЯСКАВОТО СЪБИТИЕ ВИЖТЕ ТУК

По червения килим, но през 2019 г., мина и актьорът Димитър Маринов. А само три часа по-късно се качи на сцената, за да вземе, заедно с екипа си, „Оскара” за най-добър филм на годината - "Зелената книга". Това е първи и единствен засега път, в който българското знаме се развява гордо на най-голямата трибуна в света на киното.

Тази година българското предложение за „Оскар” в категорията „чуждоезичен филм" беше лентата "Ага". Филмът е заснет от български екип в далечна Якутия, а сюжетът разказва за семейство ескимоси, обитаващи ледената пустош. Ласкави статии за „Ага" излизат в редица холивудски издания, а гуруто на кинокритиката Кенет Туран пише ревю за филма в „Лос Анджелис Таймс".

Единственият български игрален филм, достигал някога до краткия списък от 9 номинирани в категорията най-добър филм, е драмата „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Триумфът е през 2009 г. и не се е повторил до ден днешен.

Тази година честта на Балканите ще защитават съседите ни от Северна Македония, борейки се в цели две категории - най-добър чуждоезичен и най-добър документален филм. Лентата е озаглавена "Медена земя".

А режисьорите ни са категорични - за да имаме и ние достоен кандидат за „Оскар”, преди качествата на филма, застават парите - от 50 000 до 1 милион долара.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК