Докъде са стигнали строителните дейности?

Докато смарт технологиите напредват с дни, на Ледения континент започна строежът на модерната българска лаборатория за научни изследвания. Заради суровите температури и сложната логистика, изграждането й ще отнеме години.

Да построиш лаборатория на края на света не е никак лесна работа. "Трудно се копае, защото е пясък с камъни, които затрудняват копаенето с лопата. Инструментите са кирка, лопата и човека", каза логистикът Николай Николов.

 

 

Здрави нерви, мускули и много търпение изисква пробиването на скалите. "Камъкът е различен, пробива се много трудно. Друг доста по-лесно върви, но няма дупка с дупка от тези около 300, всяка е сама за себе си. Доста разнородна е скалата", каза още логистикът Юлиян Телийски.

Пимпирев: Антарктида - освен наука, е и външна политика (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Много тежък труд, не може да бъде свършен за една година. При това тук може да се работи само летните месеци - от декемри до март, по най-оптимистични прогнози трябва да бъде завършена след 3 г.", заяви проф. Христо Пимпирев.

Важното е, че основите са положени, което е сбъдната мечта за проф. Пимпирев. Постройката ще бъде 200 квадратни метра, на един етаж, под формата на разтворена книга. Това обаче не е случайно. "До нея е писмеността - това е науката. Под нея е духовността - параклисът", каза професорът.

Българи с опит за рекорд на Гинес (ВИДЕО)

На метри от бъдещите лаборатории е построен и паметникът на кирилицата. В модерната сграда ще има 3 специализирани лаборатории, както и спални помещения, всекидневна с библиотека, където ще се изнасят лекции и презентации с уникална гледка към Южния океан и ледника.