Американски лекари направиха изследване, за да установят средно за колко дни човек развива симптомите

Американски лекари потвърдиха, че симптомите на новия коронавирус се проявяват средно за пет дни, съобщи Би Би Си.

8 съмнителни проби за коронавирус от Плевен и Габрово

Специалистите от университета "Джонс Хопкинс" са анализирали известни случаи на болестта COVID-19 в Китай и други държави. Те установиха, че повечето хора развиват симптомите през петия ден или около него. Ако човек няма симптоми до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител, предаде БТА.

Жена със съмнения за коронавирус е в болница в Габровско

Специалистите обаче препоръчват хората, които може да са заразни, независимо дали проявяват симптоми, или не, да се самоизолират за 14 дни, за да не разпространяват вируса. Ако това се спазва, от 100 души под карантина, един може да прояви симптоми, след като тя бъде вдигната.

Какво трябва да знаем за опасния коронавирус?

Изследването, ръководено от проф. Джъстин Леслър, се основава общо на 181 случая. Специалистите изтъкват, че има още много неизвестни за вируса, например колко души от заразените развиват симптомите.

Колко ще струва на света кризата, предизвикана от коронавируса?

Повечето заразили се се разболяват леко. Някои въобще не проявяват симптоми, макар и да са носители на вируса. Болестта обаче може да е много сериозна и дори смъртоносна, обикновено за по-възрастни хора с хронични заболявания.