Приблизителната сума е прогнозирана от икономистите на ООН

Икономистите на ООН заявиха, че кризата, предизвикана от коронавируса, може да струва на света тази година между един и два трилиона долара, съобщава БТА.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

В ново изследване Конференцията на ООН за търговия и развитие твърди, че епидемията от коронавируса, която създава трудности за икономиката и всекидневния живот в много страни, ще провокира рецесия в някои държави и забавяне на световния икономически растеж под 2,5%. Тази стойност е индикация, че глобалната икономика се намира на прага на рецесията.

СЗО: Над 70% от заразените с коронавирус в Китай са оздравели

"Прогнозираме забавяне на световната икономика под 2% тази година, което означава загуба от порядъка на един трилион долара”, заяви на пресконференция Ричард Козул-Райт, ръководител на отдела за глобализация и стратегии за развитие на Конференцията на ООН за търговия и развитие. "Истинският въпрос е дали тази прогноза няма да се окаже донякъде оптимистична", допълни той, като уточни, че е възможно щетите да достигнат два трилиона долара.

COVID-19 ПО СВЕТА: Случаите в Италия се увеличават

„Загубата на доверието на потребителите и инвеститорите, забавянето на глобалното търсене, увеличаването на задлъжнялостта, нервните пазари - всичко това вещае лоши перспективи за световната икономика и може да доведе до катастрофален сценарий с повсеместна неплатежоспособност и срив в стойността на активите”, подчерта Козул-Райт.

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)

Ако този сценарий се сбъдне, най-засегнати ще бъдат икономиките на страните износителки на петрол и други суровини, както и на държавите, създали тесни връзки с тях.

Срокът и мащабът на кризата ще зависят от разпространението на вируса, от времето, необходимо за намиране на ваксина, от това колко е притеснено населението и от мерките, които се предприемат за овладяване на епидемията, отбелязват икономистите на ООН.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК