Темата коментира доц. д-р Андрей Чорбанов

"10% ще бъде максимумът от заболелите от коронавирус, ако се заразят всички българи". Това заяви в ефира на "Здравей, България" ръководителят на Лабораторията по експериментална биология към БАН - доц. д-р Андрей Чорбанов.

"При пик на заболеваемостта епидемията ще отшуми по-бързо, а при поддържане и малък брой постоянно заболели, няма начин това да не продължи във времето. Ако е с бавни темпове, може да продължи много дълго време - до половин година", каза още той.

"Огромният брой хора изкарват изключително леко симптомите, на крак, и не се регистрират в лечебни заведения. В момента процентът починали е на база само онези, които са се регистрирали", заяви експертът. По думите му огромна част от хората не разбират, че са прекарали това заболяване.

Жена със съмнения за коронавирус е в болница в Габровско

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)

"Повечето вируси живеят изключително малко извън организма - броени минути, и няма как да се заразите от повърхности", добави експертът. Той допълни, че не е нужно да се ограничават масовите прояви, които биха нарушили живота на хората.

"Все още не е доказано от независими източници, че заразата повтаря отново един и същ човек, койтго е изкарал вируса, защото все още няма отговор дали е един подвид или два, дали вирусът мутира", каза доц.д-р Андрей Чорбанов. Според него, не се знае дали вече оздравял човек не продължава да е вирусоносител.

Той обясни, че опасният коронавирус не е създаден изкуствено. По думите му имунната система помага при излекуването на организма, независимо от болестта. 

3 деца със съмнение за коронавирус в Стара Загора

Няма нови случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)