Лидерите на ЕС - във видеоконференция за съгласуването им

Лидерите на ЕС ще участват във видеоконференция в 16 ч. по Гринуич за съгласуване на мерките си срещу коронавируса, съобщи в Twitter канцеларията на френския президент Еманюел Макрон, предаде ДПА.

Вчера Макрон призова за повече координация в ЕС за борбата с епидемията, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че скоро ще се състои видеоконференция.
Австрия препоръча на гражданите си, които в момента се намират в Италия, да се върнат у дома, предаде Ройтерс. Южната съседка на Австрия обяви национална карантина до 3 април в нов опит за справяне с коронавируса. Италия е най-засегнатата от този вирус европейска страна. "Препоръчва се на австрийските пътуващи спешно да се завърнат в Австрия", се казва в изявление в сайта на австрийското външно министерство.

Министърът на културата на Франция е заразен с коронавирус

Забранява се влизането в Австрия на хора, идващи от Италия, съобщи премиерът Себастиан Курц.

Малта спря всички транспортни връзки с Италия, след като потвърди четвъртия си случай на заразен с коронавируса от събота. Премиерът Робърт Абела съобщи на пресконференция, че всички полети между Малта и Италия от днес временно се преустановяват, а ежедневната фериботна връзка между Сицилия и Малта ще се ползва само за превоз на лекарства и други стоки. Малта е много зависима от внос, особено на храни, като повечето й доставки идват от Италия.

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)

Полският президент Анджей Дуда заяви, че няма да организира масови предизборни прояви заради епидемията от коронавируса, която е заразила 17 души в Полша. През май в Полша ще се произведат президентски избори.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

Правителството на Полша реши да отмени всички масови публични събития заради коронавируса. "На заседанието тази сутрин решихме да се отменят всички масови събития", съобщи премиерът Матеуш Моравецки.

Молдова забрани влизане на своя територия на всички чужденци, които идват от някоя засегната от коронавируса страна. Молдовските граждани ще бъдат допускани обратно в страната. Епидемията от новия коронавирус е обхванала над 100 държави и територии, отбелязва Ройтерс. Забраната влиза в сила от днес, три дни след като Молдова потвърди първия си случай на заразен с коронавируса - завърнала се от Италия 48-годишна жена, която е в болница в критично състояние.

В Италия спират плащанията на ипотеки и данъци заради COVID-19

Руската агенция за защита на потребителите препоръча да се избягва ползването на обществен транспорт и посещението на търговски центрове и други обществени места в пиковите часове като предпазна мярка срещу коронавируса, съобщи агенция РИА.

Норвежките авиолинии временно отмениха полетите си от и до Италия заради епидемията от коронавируса и въведената от италианското правителство карантина на територията на цялата страна, предаде ТАСС.

Чехия нареди от утре да се затворят училищата и забрани публични прояви с участието на повече от 100 души.

Италианското правителство увери гражданите си, че супермаркетите ще останат отворени и ще бъдат зареждани след паническото запасяване със стоки, предизвикано от обявената национална карантина, предаде Асошиейтед прес. Италианският премиер Джузепе Конте обясни, че се разрешава напускане на домовете за пазаруване на храна, отиване на работа, по здравословни причини или други спешни задачи.

В изявлението на премиера се посочва, че масовото пазаруване в супермаркети пречи да се постигне целта на новите мерки - да се избягва струпване на хора на едно място. Правителството увери италианците, че магазините ще бъдат редовно зареждани.

Ще стане ли световната икономика заложник на коронавируса?