Според икономиста Радослав Пашов световният икономически растеж е намалял още преди появата на коронавируса

„Наблюдаваме процеси, които се очакваше да се случат. Аз по-скоро разглеждам коронавируса като последната капка, която преля чашата. От година и половина се очакваха рецесионни процеси. Катализаторът дойде от един грип и наруши баланса на голяма част от икономиките. Всички предварителни прогнози на големите световни институции вече са коригирани. Въпросът е за какъв период ще бъде тази корекция. В исторически план рецесиите заради вируси са краткотрайни”. Това заяви икономистът Радослав Пашов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA.

91 души от Монтанско, завърнали се от Италия, са под карантина

Той обясни, че рецесията заради появата на новия вирус отразява това, което се наблюдава в последните месеци, а именно, че световният икономически растеж намалява.

„Знаем, че една икономика има два основни двигателя – износът и вътрешното потребление. Факт е, че то намалява навсякъде, не само у нас. Хората се барикадират под карантина. Респективно всякакви излишни разходи се ограничават. Не се мисли за дългосрочни инвестиции в личен и корпоративен план”, добави Пашов.

Няколко спешни случая са приети в болницата в Габрово

Според него износът също отбелязва спад. „Ако например си собственик на фирма от Северна Италия, е невъзможно да изнасяш нещо извън границите на страната”, коментира икономистът.

„Традиционно българската икономика е насочена към ЕС, Русия и някои страни от Близкия Изток. Това са традиционни дългосрочни пазари. Няма как една страна да започне да продава на други пазари толкова бързо”, допълва той.

Шефът на парижките летища има коронавирус

„Смятам, че Министерският съвет води правилната политика. Според мен те нямат избор. Икономическият спад може да бъде преглътнат, но това да не действаш адекватно, в резултат на което да бъдат заразени много хора, би било голям удар за тези, които не са забранили дадено мероприятие”, завърши Пашов.