Очаква се в близките дни ремонтът да приключи и пациентите отново да се върнат за лечение

15 болни от туберкулоза бяха изписани от благоевградския тубдиспансер, за да се извърши ремонт на отделението и то да бъде пригодено за лечение на заразени с коронавирус. Според лекарите риск за временно освободените пациенти и техните близки няма, защото туберкулозата се предава от човек на човек при значително по-дълго общуване. Очаква се в близките дни ремонтът да приключи и пациентите отново да се върнат в диспансера. 

Вирусът стигна нови две области, общият брой на заразените у нас е 264

Едната сграда на тубдиспансера е предвидена да приема пациенти, ако броят на болните от коронавирус в Благоевград рязко се увеличи. За да се инсталират необходимите апаратури обаче, се наложил ремонт. И 15-имата пациенти в отделението трябвало да бъдат изписани - за кратко, докато майсторите работят.

„Сега съм ги пуснал за кратко. Те не са опасни към момента от гледна точка на туберколозата, защото са лежали вече месец, месец и половина, взимали са лекарства. Да се надяваме да не ни залее вълната от вируса", каза Петър Георгиев, управител на СБАЛПФЗ - Благоевград.

Кунчев: До 2 месеца трябва да достигнем пика на коронавируса

В града основният поток от заразени ще трябва да поеме многопрофилната болница. Ще й помага частната болница. Планът засега е тубдиспансерът да бъде използван само в краен случай.

„Това е сграда, която няма да лекува тежки случаи, които са за специализираните болници, а такива със средни заболявания", коментира кметът на града Румен Томов

 Временното домашно лечение не носи риск, според лекарите, но част от жителите в Благоевград смятат, че болните не е трябвало да бъдат освобождавани, макар и за кратко.

Стартираха DMS кампания в подкрепа на медиците, борещи се с COVID-19

„Да ги преместят на друго място. Толкова големи болници има, те са си на лечение. Застрашават и семействата", смята жителят Стоян Ярчев.

Засега състоянието на двамата пациенти с коронавирус в болницата в Благоевград е добро.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП